Oranje vrouwen spelen gelijk tegen Zweden in eerste wedstrijd in het EK

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 22:57

De Oranjevrouwen zijn zaterdag het EK in Engeland begonnen met een zwaarbevochten gelijkspel tegen Zweden. De titelverdediger knokte zich in Sheffield terug van een achterstand, nadat aanvoerder Sari van Veenendaal en verdediger Aniek Nouwen waren uitgevallen met een blessure: 1-1.

Zweden opende na ruim een half uur spelen via Jonna Andersson de score op Bramall Lane. Op dat moment stond Van Veenendaal niet meer onder de lat bij de Oranjevrouwen. De keeper was uitgevallen met een schouderblessure. Niet veel later moest ook Nouwen de strijd staken met een kwetsuur.

De gehavende Oranjevrouwen knokten zich na een matige eerste helft terug in de wedstrijd en kwamen in de 52e minuut op gelijke hoogte via Jill Roord. Hoewel Nederland en Zweden in het vervolg verschillende kansen kregen, bleef het bij 1-1 in Sheffield.

Het gelijkspel tegen Zweden is een opsteker voor de Oranjevrouwen. De ploeg van bondscoach Mark Parsons kende een slechte voorbereiding op het EK en trof met olympisch finalist Zweden een van de favorieten voor de Europese titel.

Het is nog niet duidelijk of Van Veenendaal en Nouwen de resterende twee poulewedstrijden moeten missen bij de Oranjevrouwen. Nederland speelt op 13 juli in Leigh tegen Portugal en vier dagen later wordt de groepsfase in Sheffield afgesloten tegen Zwitserland. Zwitserland en Portugal speelden eerder op de dag met 2-2 gelijk.