Nederlandse tolk in Afghanistan vermoord

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 13:02

Een tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt in Afghanistan is gisteren vermoord in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zo meld de NOS donderdagmiddag op basis van berichten van bronnen aan de omroep.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond is vermoord.

Volgens zijn familie kwamen de Taliban 's nachts langs bij het huis waar de 36-jarige tolk verbleef. "Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren."

De man verbleef en sliep de afgelopen weken regelmatig op verschillende locaties. Reizen werd voor hem echter steeds moeilijker. "Vrienden en familie weigerden hem nog langer onderdak, omdat hun leven ook in gevaar zou zijn als de Taliban weten dat hij bij hen logeert", aldus een broer van de tolk.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen kon het nieuws donderdagochtend nog niet bevestigen. Wel onderstreept hij de noodzaak om de groep van 2.100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar "zo snel als mogelijk" weg te halen.

"Als het zo is, is het een drama. Maar we hebben nog geen bevestiging. We kunnen er niets naders over zeggen, behalve dat we zo snel mogelijk gaan achterhalen hoe het zit en of het klopt of tolk op de lijst stond."

Knapen zei de Kamer per brief te informeren zodra er meer informatie beschikbaar is.


«   »