Brute marteling in Kopenhagen: Deense politie opent klopjacht op Nederlander (24)

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 10:44

De Deense politie is een internationale zoekactie begonnen naar een 24-jarige Nederlander die verdacht wordt van betrokkenheid bij een schokkende marteling in het centrum van Kopenhagen. ,,Het was een zeer brute aanval, daarom starten we een intensief onderzoek om de verdachte achter de tralies te krijgen”, vertelt politiewoordvoerder Kenneth Jensen.

Beeld: Deense Politie

De Deense politie neemt de zaak zeer hoog op en heeft zelfs via diverse kanalen een foto van de gezochte Nederlander verspreid. De man zou afgelopen zondag betrokken zijn geweest bij een zeer ernstige mishandeling in een woning Silkegade, een straat in het hartje van Kopenhagen. Op dit adres werd een 25-jarige man zwaar toegetakeld. De details van deze aanval zijn ronduit schokkend. Zo is de wang van het slachtoffer opengereten en is zijn linkeroor afgesneden.

Twee dagen na de marteling hield de Deense politie een 20-jarige man aan. Zijn vermeende handlanger is de 24-jarige Nederlander Yahye O., tegen wie nu een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd is. De politie vermoedt dat O. is gevlucht naar het buitenland. ,,Mogelijk zit hij in Zweden, Noorwegen, of in het noorden van Duitsland”, aldus woordvoerder Jensen. ,,Aangezien de verdachte een Nederlander is en banden heeft met het Verenigd Koninkrijk, zoeken we hem ook in die landen.”

De Deense politie beschouwt O. als levensgevaarlijk. Burgers moeten bij het aantreffen van de man niet zelf in actie komen, maar onmiddellijk de politie bellen. ,,Het was een zeer brute aanval, dus we hebben een intensief onderzoek opgestart om O. achter de tralies te krijgen. We hebben een goede samenwerking met onze collega’s in het buitenland, maar we hebben de hulp van de burgers nodig.”

Om O. zo snel mogelijk te vinden, heeft de politie enkele foto's van hem vrijgegeven. Op deze beelden is te zien dat hij met twee zwarte tassen over straat loopt. Wat hij in Kopenhagen deed en wat zijn relatie is met de andere verdachte, is vooralsnog onduidelijk. Over de toestand van het slachtoffer doet de Deense politie geen mededelingen. 


«   »