Horeca en stadions weer open: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 19:08

De horeca, cultuursector en de voetbalstadions mogen ook haar deuren openen. Dit hebben Mark Rutte en Ernst Kuijpers dinsdagavond bekend gemaakt tijdens een corona persconferentie. In dit artikel vind je een overzicht van de maatregelen die vanavond zijn veranderd. 

Beeld: NL nieuws, lege stoelen in Jeugdtheater Hofplein Rotterdam

De maatregelen zullen voor een periode van zes weken gaan gelden, maar over drie weken is er een nieuw weegmoment.

Het overzicht van de maatregelen vind u later vanavond hier...

Horeca en cultuursector mogen deuren

Restaurants, cafés, musea, concertzalen en theaters mogen vanaf morgen hun deuren weer openen tussen 5.00 en 22.00 uur. Die heropening gebeurt wel onder voorwaarden.

Zo moeten de bezoekers een geldig coronabewijs kunnen tonen. Dat betekent dat de 3G-regel weer gaat gelden en iemand een vaccinatie- of herstelbewijs of negatieve test moet kunnen tonen. Ook is een vaste zitplaats verplicht.

De cultuursector had eerder gevraagd om open te mogen blijven tot 23.00 uur, maar zo ver wil het kabinet nog niet gaan.

Het kabinet adviseert wel om overal 1,5 meter afstand te houden.

Publiek welkom in de stadions

Evenementen worden ook weer onder voorwaarden toegestaan. Binnen mogen maximaal één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen tot een maximum van 1.250 bezoekers.

Buiten gaat een maximum van een derde van de reguliere capaciteit gelden. Ook hier is een vaste zitplaats verplicht. Hierdoor kan er ook weer publiek aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden en andere sportwedstrijden.

De heropening geldt nog niet voor de nachthoreca, festivals en andere ongeplaceerde evenementen. Tenzij een evenement (zoals een festival) met vaste zitplaatsen werkt.

Supermarkten en winkels langer open

Ook de supermarkten en winkels mogen langer hun deuren openhouden. Nu moesten de ondernemers om 20.00 uur sluiten, maar vanaf morgen wordt de openingstijd verlengd tot 22.00 uur.

Hiermee komen de openingstijden van de horeca, cultuursector, supermarkten en winkels op één lijn te zitten.

Dierentuinen, pretparken en andere doorstroomlocaties

Dierentuinen, pretparken en andere doorstroomlocaties mogen ook vanaf morgen weer open voor bezoekers. Hierbij geldt wel dat bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten laten zien.

Scholieren en studenten niet meer in quarantaine

Kinderen tot achttien jaar oud hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmette klasgenoot of andere persoon. Voorwaarde is wel dat zij geen klachten vertonen.

Nu moeten nog hele schoolklassen naar huis worden gestuurd als er meer dan drie leerlingen positief zijn getest. Dat is niet bevorderlijk voor het onderwijs, meldde het Outbreak Management Team (OMT) maandag en adviseerde de aangepaste quarantaineregels. Het kabinet neemt dit advies over.

Kinderen moeten wel dagelijks een zelftest doen als ze in contact zijn geweest met een besmette persoon. Als dit niet mogelijk is, dan kan de GGD of arts toch een quarantaine adviseren.

Het advies geldt voor kinderen op de kinderopvang, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook mbo- en hbo-studenten onder de achttien jaar hoeven niet in quarantaine.


«   »