Kabinet verlengt huidige coronamaatregelen tot en met 20 april

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 19:25

De lockdown is met drie weken verlengd tot en met dinsdag 20 april Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie gezegd.

Volgens de premier geven de cijfers geen aanleiding om maatregelen te versoepelen. "Dat is de zorgelijke realiteit van vandaag."

Wel gaat de avondklok vanaf 31 maart een uur later in. Die is dan van 22.00 uur tot 4.30 uur van kracht. Volgens Rutte gaat de avondklok later in op verzoek van de burgemeesters en de politie.

Als de zomertijd zondag ingaat blijft 's avonds het een uur langer licht en dat zou het handhaven van de avondklok lastiger maken, omdat er meer mensen op straat zouden zijn.

Bij het invoeren van de avondklok, in januari, zei Rutte nog dat als de avondklok na 21.00 uur ingaat de maatregel onvoldoende effect zou hebben. "Hoe eerder hoe beter, maar de avondklok is ook effectief als die 22.00 uur ingaat", zei Rutte daar dinsdagavond over.

RIVM ziet situatie 'verslechteren'

Het RIVM sprak dinsdag al van een "verslechterende situatie". Het aantal positieve tests stijgt al een paar weken flink. Afgelopen week was het aantal positieve tests 16 procent hoger dan de week ervoor.

Ook het reproductiegetal is weer aan het stijgen. Vorige week was dat 1,06, inmiddels ligt dat op 1,11.

De stijging van het aantal coronabesmettingen is ook in de ziekenhuizen te zien. Vorige week werden ruim honderd meer patiënten opgenomen dan de week ervoor en op de intensive care (ic) waren dat 39 patiënten meer dan de week ervoor.


«   »