Scholen en winkels weer 'normaal' open: horeca en cultuur blijft dicht

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 19:10

Het nieuwe kabinet heeft vanavond haar eerste corona persconferentie gegeven, de 'harde' lockdown word minder. Zo gaan de scholen weer 'normaal' open en ook de winkels gaan weer helemaal open.  

Beeld: NL nieuws

De horeca en cultuur sector moeten nog even geduld hebben, deze mogen pas van het kabinet zeker tot 25 januari wachten op versoepelingen. Over tien dagen maakt het kabinet voor de horeca en cultuur eventuele versoepeling bekend. Dan is er opnieuw een persconferentie. 

Winkels open zonder afspraak

Voor de niet-essentiële winkels, die tot vandaag nog dicht moesten blijven, geldt wel dat ze na 17.00 uur dicht moeten zijn. Ook is binnen een mondkapje verplicht en geldt er een maximumaantal personen dat tegelijk binnen mag zijn. Er mag één persoon per vijf vierkante meter. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. 

Scholen weer helemaal open

Ook de MBO, HBO en de Uni gaan weer helemaal open. Vanaf aanstaande maandag kunnen de leerlingen/studenten weer normalen dagen naar school. Dit betekend dus dat het online les vervalt. Op alle scholen word dus weer fysiek les gegeven. Wel blijven op de scholen de mondkapjesplicht van kracht, ook het zelftesten advies blijft van krijgt. Op het MBO mogen maar 75 leerlingen in een lokaal zitten.

Sporten mag, geen publiek

Sportscholen kunnen weer open en zowel binnen- als buitensportverenigingen kunnen onder voorwaarden weer open. Iedereen kan weer sporten zonder anderhalve meter afstand te houden. Publiek is niet toegestaan en voor iedereen boven de 18 is een coronatoegangsbewijs verplicht. Competities mogen niet worden hervat, maar wedstrijden binnen de eigen club mogen wel.

Weg werp mondkapjes advies

Het kabinet breidt vanwege de snelle opmars van de omikronvariant het mondkapjesadvies uit. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten en de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Contactberoepen en detailhandel

De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Groepsvorming buiten mag weer 

Het verbod op groepsvorming buiten verdwijnt. Wel blijft het verplicht om overal anderhalve meter afstand te houden, behalve voor mensen van het zelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar.

Muzieklessen mogen weer

Bioscopen en theaters blijven dicht, maar muzieklessen en toneellessen mogen wel weer. Dat er nog steeds geen enkele concessie wordt gedaan aan de horeca, was voor ondernemers in Valkenburg vanmorgen reden om – met steun van de burgemeester – uit protest tóch gewoon open te gaan: 

Quarantaine regels versoepeld

Wie geboosterd is, of 'recent' een coronabesmetting heeft doorgemaakt en zelf geen klachten heeft, hoeft niet langer in quarantaine na een nauw contact met een besmet iemand. Dat geldt ook voor mensen met een vitaal beroep. Hoe 'recent' die besmetting moet zijn geweest, moet nog worden besloten.


«   »