Opvallend veel boegeroep en gefluit tijdens rijtoer Prinsjesdag

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 14:47

Tijdens de rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag is dinsdag op meerdere plekken luid protest te horen geweest. Verschillende groepen maken door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Daarnaast zijn op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek.

Beeld ter illustratie: NL nieuws

Precies wanneer de Glazen Koets het Lange Voorhout opdraait klinkt er een fluitconcert richting het voertuig met de Koninklijke familie. Tientallen mensen houden omgekeerde vlaggen omhoog, op een aantal staat 'Nederland in nood'.
De demonstraten roepen leuzen als 'Rutte rot op' en trakteerden de koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia op boegeroep. Ook stonden ze met hun rug naar de koets.
Verslaggevers die al jarenlang ter plaatse aanwezig zijn in Den Haag op de derde dinsdag van september stellen vast dat er veel meer protesten zijn dan andere jaren.
De gemeente Den Haag had maandag al laten weten dat omgekeerde vlaggen zijn toegestaan, want die vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Ze mogen echter niet aan gemeentelijke eigendommen worden vastgemaakt, zoals bomen en lantaarnpalen.
Er zijn dinsdag ook protesterende boeren met hun trekkers naar Den Haag gekomen. Zij mochten met hun tractoren niet de stad in, maar een aantal groepjes is op een andere manier naar het centrum gegaan om hun onvrede kenbaar te maken tijdens Prinsjesdag.
Er waren vijf demonstraties aangekondigd in de stad, onder andere tegen de monarchie en door een stichting Steun Mensenrechten Maatschappelijk Geweld. Acties van boeren of van Nederland in Nood waren niet aangekondigd.