Ontruimingen in meerdere steden vanwege onrust na WK-duel Marokko, ook ME aanwezig

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 20:50

De politie heeft dinsdagavond ingegrepen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. In die steden zijn voetbalsupporters de straat opgegaan nadat Marokko de kwartfinales van het WK voetbal had bereikt. De feestelijkheden zijn nu op meerdere plekken omgeslagen in onrust.

Beeld: NL nieuws

Volgens een woordvoerder van de politie in Den Haag wordt er met zwaar vuurwerk gegooid. De ME loopt achter de voetbalsupporters aan en vordert ze de Vaillantlaan te verlaten. De supporters geven daar vooralsnog gehoor aan, laat de politie weten. Er zijn tot nu toe drie personen aangehouden.

Het Mercatorplein in Amsterdam staat overvol, meldt een NU.nl-redacteur ter plaatse. Er wordt veel vuurwerk afgestoken en de sfeer is grimmig. De politie liet eerder al weten dat hulpverleners en bussen worden bekogeld met vuurwerk. De gemeente heeft vanwege de onrust een noodbevel afgekondigd. Iedereen moet het plein verlaten.

In Rotterdam is het dinsdagavond "zeer druk" in het centrum, laat de politie weten. Het verkeer staat op meerdere plekken vast. Ook wordt er veel vuurwerk afgestoken. De ME heeft een "groepje overlastgevers" weggestuurd. Ook schoot ze een onwel geworden man te hulp op de West-Kruiskade. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

De steden hadden al maatregelen genomen omdat ze onrust verwachtten. Het liep daar eerder ook al uit de hand nadat het Marokkaanse voetbalteam een WK-wedstrijd had gespeeld. Er werd onder meer met zwaar vuurwerk gegooid en er werden brandjes gesticht en vernielingen aangericht. De ME moest daarbij de rust herstellen.

Marokko won dinsdag in de achtste finales van Spanje via penalty's. Het land bereikte zo voor het eerst de kwartfinales van het WK.