Feest en vuurwerk in grote steden na WK-stunt Marokko

Gepubliceerd op 10 december 2022 om 19:08

In de grote steden is het zaterdagavond groot feest na de overwinning van Marokko op Portugal in de kwartfinale van het WK voetbal in Qatar. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam spreken politiewoordvoerders van een goede sfeer. Her en der wordt wel zwaar vuurwerk afgestoken en om sommige plekken in Amsterdam is het onrustig.

Beeld: Rowan Martens - Feest in Rotterdam

Vanwege die onrust op bepaalde plaatsen, zijn al aanhoudingen verricht, meldt de Amsterdamse politie op Twitter. Er zou zwaar vuurwerk afgestoken zijn. Waar het onrustig is en om hoeveel aanhoudingen het gaat, is niet duidelijk. 

Op het Mercatorplein in Amsterdam renden ongeveer honderd voetbalsupporters na het eindsignaal het plein op om met vlaggen te zwaaien naar toeterende auto’s en scooters die voorbijrijden. Mensen zingen en maken muziek met trommels. De sfeer is volgens omstanders goed. Wel zijn meerdere mensen zijn aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk, meldt de politie. ''Over het algemeen is sprake van een goede sfeer, maar er zijn ook plekken in de stad waar zwaar vuurwerk wordt afgestoken en dat scharen we niet onder de goede sfeer”, zegt een politiewoordvoerster.

In de Schilderswijk in Den Haag zijn ook honderden mensen op straat. De ME vordert nu om de Vaillantlaan te verlaten. Er is een noodbevel van kracht in een deel van de wijk.

Direct na het fluitsignaal kwamen tientallen mensen uit een van de zijstraten van de Haagse Vaillantlaan naar buiten om te feesten, ook met gekleurde rookfakkels. Buurtvaders in gele hesjes houden een oogje in het zeil. Ook in Den Haag rijden veel toeterende auto's en scooters met Marokkaanse vlaggen langs joelende fans.

In Utrecht, onder meer in de wijken Lombok, Kanaleneiland en Rivierenwijk, wordt ook gefeest met vuurwerk.

In Rotterdam is nog geen overlast gemeld, zegt een woordvoerder van de politie. De politie is met veel agenten aanwezig op het Kruisplein in het centrum, zo zag een NL nieuws verslaggever eerder op de dag. Daar begint het al behoorlijk vol te lopen met supporters van het Marokkaanse elftal. Jongeren op scooters rijden langs met Marokkaanse vlaggen en ook hier wordt vuurwerk afgestoken.

Beeld: Bruce Rous - Ook in de Schilderswijk in Den Haag is het feest