Coronaregels en vuurwerkverbod geen prioriteit politie tijdens jaarwisseling

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 10:19

Tijdens de jaarwisseling heeft handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen en het vuurwerkverbod niet de hoogste prioriteit van de politie. Zo meld politiechef Willem Woelders.

Beeld: NL nieuws, beeld ter illustratie

Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers.

"We kunnen niet achter iedereen aan lopen en zullen keuzes maken", zegt Woelders, die bij de Nationale Politie de jaarwisseling voorbereidt. "Daar waar het kan, zullen we optreden tegen excessieve overtredingen van de coronamaatregelen en het afsteken van vuurwerk."

Dat de handhaving van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod ondergeschikt zijn aan de veiligheid van hulpverleners en burgers, betekent volgens Woelders echter niet dat mensen overal mee wegkomen.

Woelders verwacht een jaarwisseling vergelijkbaar met twaalf maanden geleden. Ook toen golden er een vuurwerkverbod en een lockdown. Wel maakt hij zich zorgen om "het verzet van een aantal groepen die demonstraties proberen te kapen" en zwaar geweld gebruiken tegen de politie.

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn vuurwerkshows en aftelmomenten in Amsterdam en Rotterdam afgeschaft, evenals de traditionele vreugdevuren in Den Haag.