Code oranje voor gladheid in het noorden, dichte mist in Zuid-Holland

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 09:13

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft code oranje uitgegeven wegens verraderlijke gladheid in Friesland, Groningen en Drenthe. In Zuid-Holland geld code geel voor dichte mist, en in Overijsel en Flevoland voor gladheid.

Beeld: NL nieuws

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladde wegen in de provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland, en het KNMI heeft het risiconiveau voor de drie eerste provincies verhoogd naar oranje. Veiligheidsregio's Fryslân en Drenthe roepen op om niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. ''Blijf thuis of stel uw autorit uit naar later op de dag”, aldus de regio's op Twitter.

Het is zwaar bewolkt en er valt af en toe motregen. De combinatie van koude ondergrond en neerslag kan leiden tot ijzel, die de wegen plaatselijk spekglad kan maken. ''Deze gladheid houdt mogelijk tot en met maandagochtend aan. De ijzel kan tot verraderlijke gladheid leiden’’, meldt het KNMI. 

Pas ‘later in de ochtend’ verdwijnt de gladheid in het uiterste noordoosten van het land, voorspelt het KNMI. Het blijft maandag ondanks aanhoudende bewolking op de meeste plaatsen droog. In de loop van maandagmiddag gaat het in het zuiden regenen. Maar de temperatuur is tegen die tijd tot boven het vriespunt gestegen, waardoor de kans op ijzel verdwenen zal zijn.

In de loop van de week wordt het weer steeds zachter. Op donderdag kan het wel 15 graden worden en tijdens nieuwjaarsnacht is de temperatuur naar verwachting 10 graden.