Dit was het nieuwsjaar 2022: afscheid grootste coronaregels, The Voice schandaal en Nederland in opstand

Gepubliceerd op 1 januari 2023 om 00:00

Gelukkig nieuwjaar! Namens NL nieuws allereerst de beste wensen voor 2023. Het jaar 2022 is zojuist officieel afgelopen. In dit artikel blikt de NL nieuws redactie terug op het nieuwsjaar 2022. Uiteraard kan dit ook door het NL nieuwsjaaroverzicht 2022 te bekijken.


The Voice

Het nieuwsjaar 2022 begint op het Mediapark in Hilversum als de RTL laat weten te stoppen met uitzenden van de The Voice of Holland, The Voice Kids en The Voice of Senior. 

RTL Nederland meldt dat er aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik zijn binnengekomen en wil tot de bodem uitzoeken wat er precies speelt. ‘De aantijgingen zijn zeer ernstig en schokkend en waren niet bekend bij RTL’, valt er te lezen in een verklaring. In het BNNVARA programma Boos van Tim Hofman komt een kleine week na het offline halen van The Voice bizarre verhalen naar boven.

Zo zou er tegen een coach van The Voice aangifte gedaan zijn verkrachting, zou een bandleider dickpicks hebben gestuurd naar vrouwelijke kandidaten en zou een minderjarigen meisje betast zijn bij een The Voice kids barbecue. De meeste meldingen kwamen binnen over de bandleider die zou naar vrouwelijke kandidaten en medewerkers ongevraagd dickpics hebben gestuurd. Bij het Openbaar Ministerie zijn aangiftes binnen komen, de The Voice is nog altijd niet op TV, of die ooit nog terug zal keren is onduidelijk. 

Beeld: NL nieuws


Corona

Afgelopen jaar namen we in Nederland afscheid van de grootste coronamaatregelen, na twee jaar ging de verplichte ander halve meter weg en was het dragen van een mondkapje niet meer nodig in het openbaar vervoer.

Ook het zo gehete testen voor toegang ging van de baan. Zo kwam er na twee coronajaren een einde aan de coronacrisis in Nederland. De laatste 'corona persconferentie' was al even geleden, Op 15 februari was de laatste, van Ernst Kuijpers, Minister van Volksgezondheid.

Ook werd het testen bij de GGD minder, de zelftesten werden belangrijker en na een positieve zelftest hoef je sinds 11 april niet meer naar de GGD om je te laten testen, wel blijven de quarantaine regels van kracht. 

Beeld: NL nieuws


Protesten

Het nieuwsjaar 2022 stond vooral in het teken van protesten, boeren en klimaatactivisten lieten het meesten van zich horen afgelopen jaar. De boeren lieten van zich horen in Den Haag, bij het huis van minister van der Wal en door het hele land. Dit omdat ze het niet eens zijn met de nieuwe stikstof regels, Door de nieuwe stikstof plannen kunnen niet alle boeren door gaan met hun bedrijf.

Als hun bedrijven moeten verdwijnen, dan heeft dat effect heeft op iedereen. "No farmers, no food", zeggen actievoerders en die tekst staat te lezen op spandoeken en trekkers waarmee boeren protesten. De boeren lieten ook duidelijk aan de minister weten dat ze niet eens waren met de stikstof plannen, zo gingen begin juni demonteren bij het huis van stikstof minister van der Wal.

Naast de boeren lieten ook klimaatactivisten dit jaar veel zich horen. Zo lijmde een activist van Extinction Rebellion zich zelf vast aan de tafel bij het RTL-4 programma Jinek. Ook lieten de klimaatactivsten dat de luchtvaart moet krimpen, de activisten braken begin november een hek open op Schiphol en blokkeerde zo een aantal privéjets.  Tijdens de rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag werd op meerdere plekken luid protest te horen geweest. Verschillende groepen maken door te fluiten en boe te roepen hun onvrede met het overheidsbeleid kenbaar. Daarnaast zijn op de Kneuterdijk en het Lange Voorhout omgekeerde vlaggen te zien in het publiek. 

Beeld: NL nieuws


2022 een fantastisch sport jaar

2022 was een jaar vol sport nieuws. Feyenoord behaalde voor het eerst sinds 20 jaar een Europese finale. De Rotterdammers speelde in Tirana, de hoofdstad van Albanie tegen AS Roma de finale van de UEFA Conference League. Feyenoord won de finale van de Italianen met 1-0.

De Grand Prix van Nederland werd voor de tweede keer op het circuit van Zandvoort gehouden. De Nederlandse formule 1 coureur Max Verstappen is tijdens de Grand Prix van Japan voor de tweede keer wereldkampioen geworden. Ajax kwam niet verder dan de groepsfase in de UEFA Champions League en is naar de UEFA Europa League gegaan, het zelfde als PSV. In de Rotterdamse Kuip, zoals gemeld is in het maanden overzicht eerder deze aflevering, heeft PSV ten kosten van Ajax de TOTO KNVB beker gewonnen.

Het Nederlandse voetbalmoment in eigen land was toch wel op 29 mei in Den Haag. In een heerlijke play-offs finale tussen ADO Den Haag en Excelsior Rotterdam, waarin beide ploegen 1 rode kaart kregen en de eindstand na verlening 4-4 was ging Excelsior na strafschoppen de Eredivisie in. De ADO Den Haag supporters gingen na de wedstrijd rellen buiten het stadion. 

Beeld: NL nieuws