Storm Eunice raast vandaag over het land: windstoten tot orkaankracht

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 05:30

De derde storm met een naam van het jaar, en tweede van de week, raast vandaag over het land. Storm Eunice raast vandaag over het land. Vergelijken met storm Corrie en storm Dudley kan haast niet. De storm die vandaag over het land raast kan windstoten tot orkaankracht krijgen.

Beeld: NL nieuws

Vandaag wordt aan de kust windkracht 10 verwacht, op de Waddeneilanden kan zelfs windkracht 11 worden gehaald. Dit betekent dat we rekening moeten houden met zeer zware windstoten tot 130 km/u en op en rondom de Wadden rond 145 km/u.

Vandaag volgt stormdag nummer vijf van dit jaar en dit wordt direct een zware storm. Eunice raast 's middags vanaf de Noordzee richting het vaste land, vanaf het middaguur moeten we rekeninghouden met een zuidwesterstorm aan de westkust.

Het wordt dan ook al snel onstuimiger in de rest van het land. In het binnenland komen (zeer) zware windstoten tussen 90 en 120 km/u voor. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer zijn de windstoten nog een stuk feller, rond 130 km/u.

Orkaankracht mogelijk

Om een beeld te schetsen: met windstoten van 100 km/u kunnen dikke takken afbreken, aanhangers omwaaien en vrachtwagens van de weg raken. "Windstoten van 140 km/u kunnen dus ontzettend gevaarlijk zijn. Vooral de plotselinge windstoten zijn gevaarlijk, die halen soms uit naar orkaankracht met windsnelheden van 130 km/ u," vertelt meteoroloog Dennis Wilt van Weer.nl aan Hart van Nederland.

Het is duidelijk dat Eunice een gevaarlijke storm wordt. Op de Wadden kan het maar liefst 8 uur lang zwaar stormen.