Noodverordening Koningsdag Rotterdam; wegen afgesloten en droneverbod

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 10:35

In aanloop naar Koningsdag worden sommige delen van Rotterdam afgezet en gelden er speciale veiligheidsmaatregelen. Deze extra regels vallen onder een zogenoemde noodverordening. Deze is opgesteld door Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en geldt op 26 en 27 april. Het gaat voornamelijk om het Afrikaanderplein, Blaak en de Binnenrotte.

Beeld: NL nieuws

Rotterdam waarschuwt overtreders van de noodverordening dat de maximale straf een hechtenis van maximaal drie maanden of een flinke geldboete kan zijn.

De noodverordening is opgesteld om Koningsdag veilig te laten verlopen. Zo is bijvoorbeeld de wandelroute van de koninklijke familie afgezet met dranghekken en zijn er verschillende wegafsluitingen (zie onderaan dit bericht). Het is daarom ook niet mogelijk om te parkeren op bijvoorbeeld het Afrikaanderplein. Omdat de Koninklijke familie over de Maas naar de Leuvehaven wordt gebracht, is ook de Erasmusbrug afgesloten en geldt er een vaarverbod tussen 08:00 tot 12:30 uur. Verder is het vliegen met drones in de gehele stad niet toegestaan.

Het openbaar vervoer is daarentegen wel toegankelijk. De NS en RET zetten zelfs extra treinen en metro’s in.

De noodverordening geldt op woensdag 26 april (gedeeltelijk) en donderdag 27 april. De meeste maatregelen worden op Koningsdag om 14.00 opgeheven.