Rode Kruis waarschuwt: het wordt flink koud in koningsnacht

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 09:53

Het Rode Kruis roept iedereen op komende koningsnacht goed voorbereid de deur uit te gaan. Het kan flink koud worden. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag dalen tot 2 graden boven nul. Vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer, waarschuwt de hulporganisatie. ''Het wordt zelfs kouder dan nieuwjaarsdag”, aldus het Rode Kruis.

Beeld: NL nieuws

Onderkoeling treedt sneller op als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten en dat geeft een warm gevoel. Maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de drank niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders.

Ook mensen die in de vroege donderdagochtend op vrijmarkten hun spullen verkopen, moeten oppassen. Het Rode Kruis adviseert mensen om kinderen niet op de koude grond te laten zitten, maar op een stoeltje.

Op ruim honderd plekken in het land staan op koningsnacht honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar om eerste hulp te verlenen, zoals op festivals en evenementen maar ook in de binnensteden van Amsterdam en Utrecht.