Kleine opkomst boeren protest Den Haag; paar honderd boeren aanwezig

Gepubliceerd op 29 juni 2023 om 17:24

Bij het boerenprotest van Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag donderdag zijn maar een paar honderd mensen aanwezig geweest. Dat is minder dan FDF verwachtte. BBB en SGP kwamen niet vanwege de intimidatie van CDA-Kamerleden.

FDF verwachtte dat "vele duizenden" mensen naar het protest zouden komen, maar van een vol Malieveld was dus geen sprake. Op het Malieveld waren ook geen trekkers te zien.

Deelnemers aan het protest die op weg waren naar de Tweede Kamer werden door de politie weggestuurd. Agenten riepen demonstranten op terug te gaan naar het Malieveld.

De demonstranten zeiden op de publieke tribune van de Kamer te willen komen om daar het landbouwdebat te volgen. Dat is in principe toegestaan.

In Den Haag gold al sinds donderdagochtend vroeg een noodbevel. Op de A28 in de buurt van het Gelderse Nunspeet zijn meerdere trekkers van de weg gehaald.

Inmiddels zijn zeven mensen aangehouden rond het protest in Den Haag, meldt de politie op Twitter. Dat gebeurde onder meer voor het niet voldoen aan een vordering en vanwege mishandeling. Bij een aanhouding zijn twee politieagenten lichtgewond geraakt.

FDF wilde het protest eerder bij de tijdelijke Tweede Kamer houden. Van den Oever bezwoer dat de demonstranten bij het gebouw zouden blijven staan, ook toen de gemeente Den Haag had aangegeven dat dit niet mocht. Maar later zei de FDF-voorman dat hij "geen keus had" en toch naar het Malieveld ging.

Beeld: NL nieuws