Eén dode en gewonden bij brand vrachtschip boven Ameland, schip nog in brand

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 07:00

Op een vrachtschip boven Ameland is dinsdag even voor middernacht brand uitgebroken. Bij die brand is één dode gevallen. Meerdere andere bemanningsleden raakten gewond.

Beeld: Kustwacht Nederland

Hoe de bemanningsleden eraan toe zijn, is nog onbekend. Een deel van hen is na het uitbreken van de brand overboord gesprongen en opgepikt door schepen die te hulp schoten. De rest is met helikopters van de kustwacht van boord gehaald. Daarna werd direct medische hulp ingeschakeld.

Het Panamese schip, dat op ruim 30 kilometer boven de kust van het Waddeneiland ligt, was op weg vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte. Het vervoert 2.857 auto's, waaronder 25 elektrische voertuigen. "Het vermoeden is dat de brand is uitgebroken in een elektrische auto", zegt de kustwacht.

Wegens de omvang van de brand is besloten geen brandweermensen aan boord van het schip te brengen. Met blusboten wordt geprobeerd om het vuur vanaf zee te bestrijden en het schip te koelen.

"Op dit moment is er nog steeds brand op het schip", zegt een woordvoerder van de kustwacht rond 6.00 uur. "Het dreigt vooralsnog niet te zinken." Het vrachtschip heeft geen voortstuwing meer. Daardoor gaat het niet meer vooruit.

Bij de reddingsoperatie zijn ook reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Ameland en Schiermonnikoog ingezet. Ook andere schepen die in buurt waren hebben hulp verleend en mensen opgepikt die van boord zijn gesprongen.

Beeld: Nico (Twitter)