Den Haag komt met messenverbod voor de hele stad

Gepubliceerd op 30 augustus 2023 om 09:48

In de heel Den Haag word het verboden om een mes bij te hebben, zo meld Omroep West woensdagochtend. Hart voor Den Haag, VVD, PVV en ChristenUnie/SGP deden in de gemeenteraad de oproep omdat ze zich zorgen maken over de vele incidenten van de afgelopen maanden.

Beeld: 112 Fotografie Rotterdam-Rijnmond

"Het messengebruik loopt in Den Haag de spuigaten uit", stelt gemeenteraadslid Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag). Hij is blij dat het wapenbezit nu wordt aangepakt. "Door dit verbod kunnen we het aantal messen op straat tegengaan en vooral jongeren aanpakken. Die komen kennelijk zover om een mes bij zich te dragen. Met dit verbod kan de politie beter handhaven."

Het aantal steek- en schietpartijen in de hofstad is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Eergisteravond werd in de Orlandostraat een 24-jarige man doodgeschoten. Dezelfde avond raakte een vrouw gewond bij een steekpartij aan de Singel. Vrijdagavond werd iemand neergestoken op de Brasserkade.

Op 20 juni werd de medewerkster van een supermarkt aan de Turfmarkt doodgestoken, naar later bleek door een man die meermalen was veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Die steekpartij leidde zelfs tot commotie in de Tweede Kamer. Verschillende politieke partijen spraken hun zorg uit over het feit dat verdachte ondanks zijn verleden vrij kon rondlopen.