Politie zet waterkanonnen in tegen demonstranten op snelweg A12 in Den Haag

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 14:17

De politie heeft waterkanonnen ingezet tegen demonstranten op de A12 in Den Haag. Ongeveer 1,5 uur na het begin van het protest kregen de demonstranten opdracht de snelweg te verlaten. Toen ze dat niet deden, begonnen de waterwerpers met spuiten. De ANWB meldt dat de A12 er volledig is afgesloten.

De politie heeft al eerder waterkanonnen ingezet bij zogenoemde klimaatblokkades op de A12 in Den Haag, maar in tegenstelling tot toen staan de zogeheten waterwerpers nu "een standje hoger". "De vorige keer was meer sproeien", zegt een woordvoerder. De gebruikte waterkracht is overigens een fractie van de hardste stand.

De burgemeester heeft toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. "Mensen krijgen nog steeds de mogelijkheid om de actie op de A12 af te breken en zich aan te sluiten bij de toegestane demonstratie", zegt de politie. Demonstreren tegen de subsidie op fossiele energie is wel toegestaan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Er zijn naar schatting duizenden aanwezigen bij dat protest.

Met ingang van vandaag gaat de actiegroep elke dag de A12 in Den Haag blokkeren, zo heeft XR vooraf aangekondigd. Bij voorgaande acties op deze snelweg zijn honderden actievoerders afgevoerd door de politie.