Politie verricht ruim 2400 aanhoudingen bij blokkade A12 in Den Haag

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 19:34

De politie Den Haag heeft zaterdag zeker 2400 mensen aangehouden bij de A12 blokkade. Zo meldt de politie. De politie heeft de aanhoudingen verricht voor de Wet Openbare Manifestaties. Ook zijn tientallen minderjarigen aangehouden. Er zijn enkele mensen aangehouden voor andere strafbare feiten.

Beeld: SW Media

Eén agent heeft zijn dienst moeten afbreken omdat hij door zijn rug is gegaan bij het tillen van actievoerders.

Politiechef Karin Krukkert: Wij zijn met honderden politieagenten vanuit heel Nederland vandaag aanwezig geweest om de blokkade op de A12 op te heffen. De actievoerders hebben vandaag massaal de A12 bezet en lieten zich opzettelijk aanhouden en pleegden regelmatig passief verzet bij hun aanhouding.

Wij zagen zelfs actievoerders die terugkeerden naar de A12 vanaf het ADO-stadion. Wij zijn een politie die pal staan voor demonstratierecht. Maar als aanhoudingen worden uitgelokt om aandacht te krijgen voor de boodschap, wordt de politie gebruikt om een punt te maken.

Dat is niet ongehoorzaam of vreedzaam, dat is moedwillig ons afhouden van het politiewerk: de noodhulp, het oplossen van misdrijven en het zichtbaar zijn in de wijken. Wij willen er zijn voor alle mensen in Nederland.