Rotterdamse politie waarschuwt mannen om geen afspraak te maken met gezochte moordverdachte: 'Bel direct 112'

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 16:41

Met man en macht is de Rotterdamse politie op zoek naar de 24-jarige moordverdachte Bretly Dorder die in de nacht van vrijdag op zaterdag iemand heeft neergestoken. De man wordt ervan verdacht in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 oktober de 60-jarige psychiater Jean van Griensven te hebben doodgeschoten.

Beeld: Politie

In Zutphen zou hij in de nacht van vrijdag op zaterdag wederom hebben toegeslagen. Het slachtoffer raakte gewond. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben besloten zijn naam en foto vrij te geven vanwege het grote gevaar dat hij vormt. Hij wordt beschouwd vuurwapengevaarlijk.

„Het is van het grootste belang dat hij snel wordt aangehouden om verdere incidenten te voorkomen. De politie verzoekt iedereen die weet waar Bretly Dorder is, om direct 112 te bellen. Als u hem ziet, benader hem dan niet zelf, maar neem direct contact op met de politie.”

De politie waarschuwt mannen om geen afspraak te maken met de verdachte. De geboren Rotterdammer zoekt via chatboxen als Bullchat contact met andere mannen voor seksafspraken. De politie vraagt mannen die contact met hem hebben 112 te bellen.

Waar Dorder op dit moment is, is onduidelijk. Volgens de politie heeft de man geen vaste woon- en verblijfplaats. Hij zou, zo stellen bronnen, geen onbekende zijn van de politie.

Hij kwam in beeld voor een gruwelijk moord die vorige week plaatsvond in Rotterdam. Brandweerlieden vonden toen de zwaargewonde psychiater Jean van Griensven nadat er meldingen waren binnengekomen dat er brand in zijn woning aan het Handelsplein in Rotterdam woedde.

De zwaargewonde Van Griensven werd nog naar buiten getild waar hij werd gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Van Griensven werkte als psychiater in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

De man kwam na de dood van Van Griensven bij de politie in beeld na recherchewerk, het uitkijken van camerabeelden en digitale analyses. Voor zover bekend was Dorder geen cliënt van Van Griensven. Het is ook nog onduidelijk of het tweetal elkaar kenden voor de voor de psychiater fatale avond.

Het gebeurt niet vaak dat de politie de volledige naam en foto van een verdachte verspreidt. Het is een zwaar opsporingsmiddel waarvoor de hoofdofficier van justitie toestemming moet geven.

Eerder dit jaar gebeurde dat onder meer met de 49-jarige Minh Nghia V. alias Lucky, die in januari op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn voormalige schoonmoeder Michel (66) doodschoot en zijn ex-vriendin Anneke (38) zwaar verwondde.

De man wist bijna vijf weken uit handen van de politie te blijven. Ook daar werd al vrij snel zijn naam en foto verspreid.

De identiteit kan door de politie en het Openbaar Ministerie alleen worden prijsgegeven als iemand verdacht wordt van een misdrijf waar acht jaar cel of meer op staat en dit dringend noodzakelijk is voor de opsporing.

De man is al eerder in beeld gekomen bij politie en justitie voor geweldsincidenten. Zo stond hij afgelopen juli nog in het verdachtenbankje van de Rotterdamse rechtbank. Op 11 april dit jaar bedreigde hij iemand met een mes. Daarbij zou hij dreigend hebben gezegd: „I give you two seconds to go.” Ook wordt hij verdacht in diezelfde periode in Amsterdam een rijbewijs van iemand anders voorhanden te hebben en zou hij op 15 mei een slachtoffer in de Penitentiaire Inrichting met een scheermesje in het gezicht hebben gestoken en gesneden. Het Openbaar Ministerie vervolgde hem voor poging zware mishandeling. De zaak werd in juli niet inhoudelijk behandeld, maar tijdens een zogeheten pro-formazitting. Ook zou hij in een verder verleden meermalen met de politie in aanraking zijn geweest.

In juli is hij door de rechtbank Rotterdam geschorst uit voorlopige hechtenis, zo vertelt zijn advocaat Errol Jobse. „Het ging goed met hem. Wel had onlangs het Openbaar Ministerie gevraagd zijn schorsing op te heffen omdat hij zich volgens justitie niet aan enkele voorwaarden zou hebben gehouden.” De advocaat is niet op de hoogte van de nieuwe verdenkingen. Hij wil zich daar verder niet over uitlaten.

Bronnen vertellen dat de Dorder een flink strafblad heeft van meerdere kantjes.