Tot in laat in de avond verstoringen op Rotterdam CS nadat bovenleiding op Thalys valt

Gepubliceerd op 30 oktober 2023 om 11:17

UPDATE - Maandag zullen treinreizigers die per trein van en naar Rotterdam Centraal Station reizen rekening moeten houden met vertragingen. Eerder deze ochtend is op een Thalys-trein een bovenleiding gevallen, hierdoor is het treinverkeer al sinds de ochtend ontregeld. De verstoringen duren tot zeker 21:30uur.

Beeld: NL nieuws

In de desbetreffend Thalys, die tot stilstand is gekomen in de buurt van het Feyenoord-stadion voorbij stadion Lombadijen, zaten op dat moment zeker 260 reizigers. De Thalys kwam op het moment vanuit de Franse hoofdstad Parijs. Alle inzittende zijn per evacuatietrein bevrijd. Hoelang de reizigers vast zaten is niet bekend.

De NS laat weten op haar website dat tot 12.00 geen treinen rijden op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Rotterdam en Breda en Rotterdam Amsterdam. Ook op andere trajecten rond Rotterdam Centraal zijn verstoringen, bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Dordrecht en tussen Rotterdam en Den Haag. De NS brengt op dit moment de schade in kaart. 

Volgens de regionale omroep Rijnmond was er eerder op de ochtend ook al een seinseinstoring tussen het hoofdstation van Rotterdam en die van Schiedam. Deze was rond 08:30uur voorbij.

NL nieuws verslaggever en fotograaf Jessy ging maandag begin van de middag langs op het centraal station van Rotterdam en vroeg aan drie treinreizigers wat hun plan is nu er voorlopig veel treinen uitvallen. 

Bij binnenkomst vanuit de metrohal van Rotterdam centraal is het druk met mensen die kijken naar de vertrekborden om te kijken of hun geluk hebben. Maar nee. De omroeper blijft om de minuut een nieuwe melding geven van treinen die niet rijden, de lijst blijft maar oplopen. Eenmaal binnen in het station zitten veel reizigers op bankjes of tegen de lift. Veel mensen zijn aan het bellen, openen met regelmaat de app van de NS of checken de borden bij de perrons om te kijken of hun trein een keer gaat rijden. 

Een man uit U.S. (Amerika) die via Rotterdam onderweg is naar de Belgische hoofdstad Brussel zegt tegen ons. 'Ik ben onderweg naar Brussel alleen de treinen zijn geannuleerd.' zegt de man. De man weet van de situatie die gaande is waardoor de treinen niet rijden. 'Ik ga nog zoeken naar wat ik ga doen omdat ik net aangekomen ben. Ik ga misschien naar het centrum ik ga eerst even zoeken naar informatie.'

Na even zoeken spreek ik twee meiden aan die onderweg zijn naar Amsterdam, die op het moment van het interview niet op de hoogte zijn dat er op dat moment ook geen treinen rijden naar de hoofdstad. 'Op het schermen stond nog niet dat hij was geannuleerd.' Reageert een van de meiden verbaasd. 'Dan gaan wij nu even iets anders regelen inplaats de vragen beantwoorden.' Jessy bedankt de meiden wel voor hun tijd en wenst hun succes met in Amsterdam te komen.

Een oudere meneer is onderweg naar Antwerpen waar hij een afspraak heeft. 'Zo ver ik weet, tot nu toe niet, ze zeggen na twee uur.' Zegt de man die Jessy vriendelijk te woord wilt staan. 'Ik kan niet anders, ik moet daar zijn. Terug naar Den Haag zou kunnen, dan ik mijn afspraak niet na komen. Ik wacht wel gewoon geduldig. Ik heb alle vertrouwen dat op een geven moment wel weer eens keer een trein naar Antwerpen komt. Verder laat ik het gewoon aan het lot over en maak mij er verder niet druk om.'