Code oranje voor storm Ciarán; hondere vluchten geannuleerd

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 08:19

In de kustgebieden is donderdag vanaf 11.00 uur code oranje van kracht vanwege storm Ciarán. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten in Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en het Waddengebied. KLM schrapt donderdag vanaf het begin van de middag alle aankomende en vertrekkende vluchten.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

De luchtvaartmaatschappij heeft dat besluit genomen omdat "de verwachte windkracht 9 in combinatie met windstoten van 95 tot 110 kilometer per uur tot onveilige situaties kunnen leiden op het platform".

Getroffen passagiers worden omgeboekt naar andere vluchten of krijgen hun geld terug, volgens KLM. De maatregel geldt vanaf het begin van de middag tot het eind van de dag.

Het KNMI geeft voor donderdag na 11.00 uur een code oranje af voor de kustgebieden. Het weerinstituut waarschuwt voor zeer zware windstoten in de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland en het Waddengebied.

Aan het einde van de ochtend worden in Zeeland zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 110 kilometer per uur, die uit zuidelijke richting komen. Ze breiden zich noordwaarts uit richting Zuid- en Noord-Holland en het westen van het Waddengebied. Vanavond neemt de wind geleidelijk af en geldt er nog code geel vanwege windstoten van tussen de 80 en 100 kilometer per uur.

Hierdoor kan er schade en gevaar ontstaan door afvallende takken, omgewaaide bomen en rondvliegende voorwerpen, meldt het KNMI.

Verschillende veiligheidsregio's in de kustgebieden waarschuwen op X alvast voor schade en vragen om alleen in acute gevallen noodnummer 112 te bellen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om instortingsgevaar. Bij bijvoorbeeld een omgevallen boom in de berm mag de gemeente gebeld worden. Als een boom dreigt om te vallen op de openbare weg, of als er dakbedekking is losgeraakt, kan de brandweer ter plaatse worden gebeld.

In de rest van het land, op Groningen, Drenthe en Overijssel na, geldt code geel vanwege zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. In de loop van de avond neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten geleidelijk. In het noordwestelijk kustgebied houden ze aan tot vrijdagochtend. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden.