KOZP bekogeld met vuurwerk en eieren bij intocht de Lier: politie grijpt in en noodbevel afgekondigd

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 14:29

De intocht van Sinterklaas in De Lier is zaterdag uit de hand gelopen. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die wilden demonstreren bij de intocht in het Zuid-Hollandse dorp, werden bekogeld met eieren en vuurwerk. Er is inmiddels een noodbevel van kracht.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie 

De groep mensen die vuurwerk gooiden naar de demonstranten zijn verdreven door de politie. Agenten met schilden en wapenstokken probeerden kort daarvoor al beide groepen uit elkaar te houden.

KOZP protesteert bij de intocht van Sinterklaas tegen het uiterlijk van pieten. Een deel van de pieten is volledig zwart geschminkt, een ander deel ziet er met roetvegen alsnog te donker uit, vindt KOZP. De actiegroep arriveerde kort voor 13.30 uur per bus in De Lier, met veel politie in de buurt.

Het was de hele dag al onrustig in De Lier. In de ochtend bleken politiecamera's te zijn bespoten met purschuim. Daar werden eerder op de dag al vier mensen voor aangehouden. Het korps wist de camera's vóór de intocht schoon te maken en functioneel te maken.