Minderjarige vast nadat hij Baudet met fles op hoofd zou hebben geslagen

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 11:28

De politie heeft maandagavond een minderjarige uit Groningen aangehouden, de politie verdenkt hem op het slaan met een fles op het hoofd te hebben geslagen van FVD lijsttrekker Baudet. De leeftijd van de minderjarige nog niet bekend gemaakt. Het is nog onduidelijk hoe het met Baudet gaat.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

FVD-leider Thierry Baudet heeft aangifte gedaan bij de politie, de partij zelf was nog niet bereikbaar voor commentaar op het nieuws.

De jongen is kort na het incident aangehouden. Hij wordt momenteel verhoord. "We spreken onder meer met getuigen en we bekijken beelden."

Het incident vond plaats in café The Cabin aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Op beelden die rondgaan op X is te zien dat Baudet achter de bar stond toen hij door iemand werd geslagen. Baudets beveiligers haalden de FVD-leider daarna direct weg.

Politici veroordelen de aanval op de FVD-leider. Veel lijsttrekkers spreken hun afschuw uit over de tweede aanval op Baudet in korte tijd.

"Totaal onacceptabel dat Thierry Baudet opnieuw is aangevallen", schreef demissionair premier Mark Rutte op X. "Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af."

Ook BBB-leider Caroline van der Plas, NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt en Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA noemden de aanval onacceptabel. Van der Plas sprak van een "walgelijke en laffe aanval, opnieuw tegen Thierry Baudet".

Omtzigt vergeleek de situatie met die rond de in 2002 vermoorde Pim Fortuyn. "We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn."

Het is de tweede keer binnen een maand dat Baudet het doelwit is van een fysieke aanval. Eind oktober werd hij in het Belgische Gent door een man op zijn hoofd geslagen met een paraplu. Baudet hield daar naar eigen zeggen een lichte hersenschudding aan over.