Vuurwerkverkopers moeten dicht op oudejaarsdag, zondag alleen sterretjes te koop

Gepubliceerd op 27 december 2023 om 15:16

Wie komende jaarwisseling vuurwerk wilt afsteken kan dit deze jaarwisseling niet op oudejaarsdag kopen. Omdat 31 december op een zondag valt, mag er die dag geen siervuurwerk worden verkocht, die dag mogen alleen sterretjes worden verkocht. 

Beeld: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

Veel winkels zijn tegenwoordig op zondagen gewoon open, maar vuurwerkverkopers vallen niet onder dezelfde regels. Voor hen is een speciaal reglement in het leven geroepen die uit 59 pagina’s bestaat.

In het zogenoemde vuurwerkbesluit staat tot in detail beschrijven hoe het vuurwerk veilig kan worden verkocht. Ook is hierin vastgelegd dat de verkoop alleen de laatste drie dagen van het jaar is toegestaan, behalve als 31 december op een zondag valt. Op die dag mag er niets worden verhandeld. De driedaagse verkoop verschuift dan één dag naar voren en begint al op 28 december.

Overigens gaat het hierbij alleen om vuurwerk uit categorie F2. Denk hierbij aan de zwaardere sierpotten. Het lichtere F1-vuurwerk, zoals sterretjes, mag het hele jaar door worden verkocht en ligt dus nog wel zondag in de schappen. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf zes uur ‘s avonds tot 1 januari twee uur in de nacht.