Zo verliep de jaarwisseling 2023/2024

Gepubliceerd op 31 december 2023 om 18:00

Nederland telt af naar 2024. Vanaf dit moment mag er vuurwerk worden afgestoken. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste nieuws rondom de jaarwisseling.

09:00 - We sluiten dit liveblog.

07:50 - De politie is tijdens de jaarwisseling in Alphen aan den Rijn bekogeld met zwaar vuurwerk, meldt de veiligheidsregio Hollands Midden. Het was tussen 01.00 en 02.00 uur onrustig in de Zuid-Hollandse plaats, maar er raakte niemand gewond. Of er aangiftes zijn gedaan vanuit de hulpdiensten, is nog niet bekend.

07:30 - Achttien mensen zijn tijdens de jaarwisseling naar het Oogziekenhuis in Rotterdam gebracht omdat ze oogletsel hebben opgelopen door vuurwerk. Onder hen zijn zeker twee kinderen, laat het ziekenhuis maandagochtend weten.

07:00 - De gemeente Maasdriel heeft voor het centrum van het Gelderse Hedel een noodbevel afgekondigd vanwege wanordelijkheden tijdens de jaarwisseling. De gemeente meldt dat "eenieder die zich alleen of in groepsverband ophoudt in het centrum van Hedel is bevolen zich op eerste aanzegging van de politie per direct uit het gebied te verwijderen". Het noodbevel ging even na 02.00 uur in.

06:45 - In Rotterdam hebben tijdens nieuwjaarsnacht meerdere steekpartijen plaatsgevonden. Daarbij zijn in totaal zeker drie mensen naar het ziekenhuis vervoerd. Net als in andere steden heeft de Mobiele Eenheid een aantal keren in Rotterdam moeten optreden en zijn hulpverleners met vuurwerk bekogeld, meldt een woordvoerster van de politie. De hulpdiensten hebben voor diverse branden moeten uitrukken.

01:00 - In meerdere gemeenten waar een vuurwerkverbod geldt, is daar met de jaarwisseling weinig van te merken. Zo werd er in Amsterdam en Rotterdam vuurwerk afgestoken. In Nijmegen was dit jaar voor de tweede keer een algeheel vuurwerkverbod. Maar daar knalde het toch overal volop. Ook in Tilburg en Eindhoven was niks te merken van een vuurwerkverbod.

00:30 - Bij een vuurwerkincident aan het Henk van Turnhoutpad in Haarlem is op Oudejaarsavond een jonge man om het leven gekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving door de NOS. Het incident vond plaats rond 23.30 uur. De man is korte tijd later aan zijn verwondingen overleden. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. De politie doet onderzoek.

00:00 - Het team van NL nieuws wenst u een gelukkig 2024!

23:51 - De mobiele eenheid (ME) heeft zondagavond ook in Amsterdam-West op meerdere locaties opgetreden. Meerdere mensen zijn aangehouden. Er werd onder meer met stenen en vuurwerk naar de politie gegooid.

23:02 - Medewerkers van de brandweer in Bergen op Zoom zijn bekogeld met vuurwerk toen ze een brandje probeerden te blussen, meldt Omroep Brabant.

22:33 - Agenten op het Anna Blamanplein in Den Haag zijn bekogeld met zwaar vuurwerk en flessen met brandbaar materiaal, zo meldt NU.nl. De mobiele eenheid (ME) wordt ingezet om de rust te laten terugkeren, zegt een politiewoordvoerder.

21:20 - De nationale vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam gaat definitief door. Voor de grote show op het Museumplein in Amsterdam wordt nog een kleine slag om de arm gehouden: die gaat 'in principe' door.

20:30 - In een nieuwjaarsboodschap zegt demissionair premier Mark Rutte te hopen dat de jaarwisseling mooi maar veilig verloopt. Dat is volgens de minister-president 'ook belangrijk voor onze hulpdiensten. Voor onze brandweer, onze politie, alle mensen die werken bij de ambulancediensten'. Hij hoopt dat 'ook voor hen de jaarwisseling zo goed mogelijk verloopt'.

18:05 - In het Friese Ferwert is de politie bekogeld met vuurwerk toen zij afgingen op een melding van een brand. Dat meldt de politie op de eigen site. De ME is ingezet om de rust te laten wederkeren. Daarna kon ook de brand worden geblust. Er is niemand aangehouden, de politie doet onderzoek.

18:04 - In Hilversum zouden om 19.30 uur op het Marktplein kindervuurwerkshows worden gehouden, maar ook die gaan vanwege "te harde wind en onweer" die worden voorspeld niet door.

18:03 - De gemeente Tilburg heeft een deel van de vuurwerkshows in de stad afgelast. De shows die gepland stonden om 19.00 uur gaan niet door omdat er rond dat tijdstip harde windstoten voorspeld worden.

18:02 - De vuurwerkshow in Hoek van Holland gaat niet door de harde wind niet door. De andere shows in de regio, Nesselande, Erasmusbrug en Dordrecht, gaan tot nu toe wel van start.

18:01 - Gisterenavond is er bij een vuurwerkongeval in het Limburgse Neeritter een persoon omgekomen, een ander raakte gewoon. Lees meer

18:00 - Nederlanders hebben ook dit jaar veel vuurwerk gekocht, om precies te zijn zal er naar verluid z'n 105 miljoen euro de lucht in gaan deze jaarwisseling.