Dit was het nieuwsjaar 2023: Schietdrama in Rotterdam, Kabinet Rutte IV gevallen & Verstappen pakt derde wereldtitel

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 00:00

Gelukkig nieuwjaar! Namens NL nieuws allereerst de beste wensen voor 2024. Het (nieuws)jaar 2023 is zojuist officieel afgelopen. In dit artikel blikt de NL nieuws redactie terug op het nieuwsjaar 2023. Dit jaar is er geen NL nieuws jaaroverzicht zoals de voorgaande jaren.

Beeld: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie


Schietdrama Rotterdam

Op donderdag 28 september opende een schutter het vuur in een woning en in het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Onze fotograaf Jessy was snel ter plaatsten en blikte terug op die donderdag middag; 'Het was een chaos, mensen renden naar buiten. Studenten van de school waarschuwde mij terwijl ik steeds dichterbij de hoofdingang van het ziekenhuis kwam.' Bij die schietpartijen kwamen de 39-jarige Marlous, haar 14-jarige dochter Romy en huisarts en docent Jurgen Damen (43) om het leven. 

De hoofdverdachte van het schietdrama is de 32-jarige Fouad L. Hij wordt verdacht van drievoudige moord, brandstichting en verboden wapenbezit.

Beeld: Jessy/NL nieuws


Val Rutte IV

Vrijdagavond 7 juli viel het kabinet Rutte IV. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het niet eens geworden over het beperken van de migratie. Die ochtend, voor de val, bij aanvang van de ministerraad wilde Rutte nog niets kwijt aan NL nieuws over een eventuele val van het kabinet. Kabinet-Rutte IV heeft de rit van vier jaar dus niet uitgezeten.

Demissionair premier Mark Rutte ging een dag later naar Huis ten Bosch (woonpaleis van koning Willem-Alexander) om de de koning bij te praten over de val het kabinet. 

Twee dagen na zijn bezoek aan de koning maakte Rutte betekend te stoppen. "Ik heb het besluit genomen dat ik niet opnieuw beschikbaar ben voor de VVD", zei Rutte in de Tweede Kamer in een verklaring over de kabinetsval. "Er is veel gespeculeerd over wat mij zou motiveren en het enige antwoord daarop is Nederland. Mijn positie daaraan is volstrekt ondergeschikt."


Max Verstappen derde keer kampioen

Max Verstappen heeft op 7 oktober voor de derde keer op rij de wereldtitel in de Formule 1 veroverd. De Nederlander zag Sergio Pérez uitvallen tijdens de sprintrace in Qatar, waardoor de Mexicaan hem niet meer kon in halen in de WK-stand.

Verstappen heeft zijn derde wereldtitel nog meer glans gegeven door ook de hoofdrace in Qatar te winnen.

Verstappen is de derde coureur ooit met minimaal drie wereldtitels. Michael Schumacher en Lewis Hamilton zijn recordhouder met zeven wereldtitels.

Beeld: Jessy/NL nieuws


Emma (15) gaat met André Rieu op wereldtournee

De 15-jarige Emma Kok uit het Limburgse Kerkrade mag vanaf januari met het orkest van André Rieu mee op wereldtournee. Daarnaast mag ze ook met André Rieu de kerstconcerten doen. Jessy sprak Emma via Teams hier over.

Op het Vrijthof in Maastricht zong Emma het Franse nummer Voilà, het orgineel kent zijn oorsprong van het Songfestival in Rotterdam in 2021 van Barbara Pravi. Kort nadat het optreden online verscheen ging het al snel viral, zo werd het de nummer één op YouTube onder de categorie muziek en ging het viral op TikTok.


Aardbeving Turkije-Syrië

Op 6 februari zijn Turkije en Syrië getroffen door een verwoestende aardbeving, gevolgd door talloze kleinere bevingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 50.000. Drie Nederlanders (26 , 53 en 87 jaar) kwamen bij de aardbeving om.

De aardbeving vond plaats om 4.17 uur (lokale tijd) in de nacht van 5 februari op    6 februari. Het epicentrum van de beving lag 26 kilometer ten noordwesten van de Turkse stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde vijftien minuten na de beving een naschok met een kracht van 6.7. Er zouden nog steeds slachtoffers onder het puin liggen.

Naast het dodenaantal deelt de Turkse rampenbestrijdingsdienst meer cijfers. Zo zijn er tot nu toe 2.834 gebouwen verwoest. 

Beeld: Giro 555


Blokkades A12

Extinction Rebellion heeft afgelopen kalander jaar regelmatig de A12 geblokkeerd, zo waren er zeker vijf 'grootschalige' blokkades op de A12 en 27 dagelijkste blokkades. 

Bij de laatste grootschalige blokkade heeft de politie ruim 2400 aanhoudingen verricht. NL nieuws was zelf ook aanwezig bij totaal twee blokkades, bij de laatste, eind mei, werd ook onze fotograaf Jessy kort vastgehouden vanwege het niet hebben van een geldige perskaart.

Ook zijn bij de dagelijkse blokkades richting de herfst maanden tientallen aanhoudingen verricht en is bij een van deze blokkades een journalist belaagd.


PVV wint Tweede Kamerverkiezingen

De partij van Geert Wilders, de PVV, is bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen woensdag 23 november de grootste partij geworden. Zo'n zeker 2,3 miljoen mensen stemden op de partij van de 60-jarige Wilders.

"De grootste partij van Nederland, en ik zeg jullie, de kiezer heeft gesproken. We zijn het spuugzat en wij gaan zorgen dat die Nederlander weer op één komt te staan", zei Wilders.

Wilders deed verder een oproep aan andere partijen om te zoeken naar overeenkomsten. "De PVV wil vanuit een prachtige positie samenwerken met andere partijen en dat betekent dat iedere partij, ook de onze, over zijn schaduw heen moet springen."

De PVV-leider hield zijn aanhang voor dat Nederlanders weer hoop hebben. "En die hoop van Nederland is dat de mensen hun land terugkrijgen. Dat de asieltsunami wordt beperkt, dat bij mensen weer meer geld in hun portemonnee komt."

Beeld: Jessy/NL nieuws

En dat was 'm weer. De terugblik op 2023, uiteraard hebben we afgelopen jaar nog meer nieuws gebracht; deze kunt u altijd teruglezen. Bedankt voor het lezen van ons (online) jaaroverzicht en de beste wensen voor 2024. Wij van NL nieuws hopen dat u ook in 2024 het nieuws bij ons blijft volgen.