Code oranje in noordwesten voor zeer zware windstoten tijdens storm Henk

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 18:55

Het KNMI heeft dinsdagavond code oranje uitgegeven voor de provincies Noord-Holland en Friesland, de Waddeneilanden en het IJsselmeer. Door storm Henk kunnen daar zeer zware windstoten voorkomen. In de rest van het land geldt code geel.

Beeld: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

Het KNMI waarschuwt dat de windstoten in het noordwesten van het land snelheden kunnen bereiken van meer dan 110 per uur. In de kustgebieden worden de zwaarste windstoten verwacht. Daar zijn snelheden van 120 kilometer per uur mogelijk.

Op het IJsselmeer zijn windstoten rond de 100 kilometer per uur mogelijk. In de rest van het land haalt de wind snelheden tussen de 80 en 90 kilometer per uur.

De windstoten komen uit zuidwestelijke richting. Ze worden veroorzaakt door storm Henk, de eerste storm van het jaar. De zware windstoten houden de hele avond aan. In de loop van de nacht nemen de windstoten vanuit het zuiden weer af.

Bij code oranje is er volgens het KNMI "grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is". Er is plaatselijk kans op schade, letsel of veel overlast.