Bijna 100 arrestaties bij protest Extinction Rebellion tegen gascentrale Nijmegen

Gepubliceerd op 13 januari 2024 om 18:23

Bij een demonstratie van Extinction Rebellion tegen de komst van een nieuwe aardgascentrale in Nijmegen zijn zaterdag bijna honderd actievoerders aangehouden.

Beeld ter illustratie: NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie 

Tientallen activisten van Extinction Rebellion liepen in een mars van het Kronenburgerpark naar de Tweede Walstraat. Daar werden ze tegengehouden door de politie en opgedragen te stoppen met de mars, waarna de demonstranten op straat gingen zitten.

Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, had de mars en blokkades door Extinction Rebellion verboden vanwege de kans op "hinder of gevaar voor anderen". De demonstranten mochten alleen actievoeren in het Kronenburgerpark.

Na enige tijd sleepten agenten de demonstranten die op straat waren gaan zitten, een touringcar in die klaarstond. Ze werden overgebracht naar "een andere locatie". Volgens de politie Gelderland ging het om ongeveer zestig demonstranten.

Op de nabijgelegen Oranjesingel werd een tweede actie gehouden waarbij mensen de straat blokkeerden. Daar zijn nog eens 32 demonstranten aangehouden, meldt de politie. Inmiddels is de rust in de stad teruggekeerd, zegt een politiewoordvoerder.

De nieuwe gasgestookte energiecentrale moet verrijzen op het ENGIE-terrein aan het Maas-Waalkanaal. Het stadsbestuur van Nijmegen gaf er in november groen licht voor, maar de gemeenteraad moet er nog over stemmen. Volgens Extinction Rebellion zal deze centrale nog zeker tot 2045 gas stoken "en CO2 en stikstof uitstoten" voordat die kan overgaan op de schonere waterstof.