Winters weer zorgt voor drukke ochtendspits, maar tot nu toe weinig ongelukken

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 08:38

Het winterse weer zorgt maandagochtend voor langere files. Op het hoogtepunt stond er meer dan duizend kilometer. Tot nu toe valt het aantal ongelukken mee. Het lijken er zelfs minder dan normaal. 

Beeld: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

"Het is niet dat het spiegelglad is ergens", aldus de ANWB.

Winterse buien in de vorm van (natte) sneeuw en hagel kunnen in combinatie met temperaturen onder het vriespunt wel tot gladheid leiden. Daarom heeft het KNMI voor het hele land code geel uitgegeven. De weerwaarschuwing geldt ook voor dinsdag.

"In het westen van het land dooit het eigenlijk vanzelf wel weg", zegt Rijkswaterstaat. Maar in de noordelijke provincies, Limburg en langs de Duitse grens liggen de temperaturen lager. Daardoor is de kans op bevriezing groter. Hij raadt mensen aan om alert te blijven, omdat de situatie door een winterse bui snel kan veranderen.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds zondag 19.00 uur door het hele land ruim 4,6 miljoen kilo zout gestrooid tegen gladheid. "We hebben heel veel gestrooid en we blijven bezig", zegt een woordvoerder. Zo moet er na een sneeuw- of hagelbui mogelijk opnieuw worden gestrooid.

De komende dagen blijft er kans op winterse buien. "Het is de komende dagen gewoon oppassen geblazen."