OM eist zes keer levenslang in hoger beroep liquidatieproces Caloh Wagoh

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 15:47

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep zes keer levenslang geëist in het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh. Eris draait om vijf liquidaties en een reeks andere verdenkingen, waaronder pogingen tot en voorbereidingen van liquidaties.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Nieuwsredactie

Volgens justitie heeft hoofdverdachte Delano 'Keylow' R. (53), gewezen voorman van motorclub Caloh Wagoh, moordopdrachten aangenomen en bij leden van zijn misdaadbende uitgezet.

"Voor R. waren de liquidaties een verdienmodel", zegt het Openbaar Ministerie (OM) in de onderbouwing van de strafeisen. "Het is ontluisterend dat R., met als enige drijfveer geld, over leven en dood dacht te kunnen beschikken."

R. zou moordopdrachten hebben aangenomen van Ridouan Taghi, die vorige week in het al even grote liquidatieproces Marengo tot levenslang werd veroordeeld door de rechtbank. In Eris is Taghi wel verdachte, maar in dat proces wordt hij vooralsnog niet vervolgd.

Het bewijs in het proces Eris bestaat uit verklaringen van kroongetuige Tony de G. en een grote hoeveelheid chatberichten van de verdachten. De G. heeft strafvermindering gekregen voor zijn verklaringen.

Naast R. staan in hoger beroep achttien verdachten terecht in Eris. Ook Jermaine B., Feno D., Greg R., Guyno O. en Ferrel T. hoorden levenslang tegen zich eisen. De overige strafeisen varieerden van zestien tot dertig jaar.

De rechtbank legde eerder vier keer een levenslange gevangenisstraf op. De uitspraak van het hof wordt niet eerder dan in het najaar verwacht.