Greta Thunberg tot twee keer toe opgepakt bij mislukte blokkade A12

Gepubliceerd op 6 april 2024 om 17:42

Zo'n honderd klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn er zaterdag vooralsnog niet in geslaagd om de A12 te blokkeren in Den Haag. Eén groep is op de nabijgelegen Zuid-Hollandlaan gaan zitten. Greta Thunberg bevond zich onder de demonstranten en is opgepakt.

Beeld: Tilburg112 - Tekst: Nieuwsredactie

Het lukt de demonstranten niet om langs aanwezige agenten te komen. 

Volgens de woordvoerder probeert Extinction Rebellion (XR) nog wél om de A12 op te komen. Tot dusver lijkt de klimaatactie geen invloed te hebben op het verkeer daar. In video's van het AD is te zien dat auto's nog gewoon op de snelweg rijden.

De politie is begonnen met het verwijderen van de blokkade van de Zuid-Hollandlaan. Volgens aanwezige journalisten worden demonstranten een voor een weggevoerd. Agenten riepen de activisten eerder op om weg te gaan.

Thunberg is bij de blokkade omdat er tegelijkertijd nieuwe internationale acties tegen zogenoemde fossiele subsidies worden aangekondigd. Dat zijn belastingvoordelen en vrijstellingen voor bedrijven die fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen op grote schaal gebruiken of produceren. Door deze voordelen loopt de overheid miljarden mis.

Overigens werd Thunberg kort na de aanhouding weer vrijgelaten. Daardoor dook ze later op de middag op bij een nieuwe wegblokkade van XR, bij een zebrapad op de Koningskade in Den Haag. Ook daar werd zij weer opgepakt.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een klimaatblokkade van XR mislukt. Vorige week mislukte een poging van de klimaatactivisten om de A10 in Amsterdam af te zetten. Bij die actie werden 25 mensen opgepakt.