Deuren Carré open voor afscheid Peter R. de Vries, honderden mensen in de rij

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 11:29

Rond 10.45 uur, een kwartier eerder dan gepland, heeft  Koninklijk Theater Carré de deuren geopend voor het afscheid van de doodgeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries. Inmiddels staan honderden mensen in de rij om een laatste groet te brengen. Ook hangen vlaggen halfstok en draaien radiozenders tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum als eerbetoon. ‘Ik denk dat er nooit meer zo’n iemand als Peter zal komen.’

Er worden veel bezoekers verwacht - precies zoals De Vries zelf graag wilde: ,,Het was een wens van meneer De Vries om veel mensen afscheid van hem te laten nemen”, aldus Hans Bleijerveld, directeur van Team Bijzondere Uitvaarten. De gemeente houdt in de gaten hoe alles verloopt en hoe druk het wordt, vertelt een woordvoerder.

Onder de eerste mensen in de wachtrij zijn twee vrouwen uit Alkmaar, die allebei een witte roos hebben meegenomen. ,,We zijn toch maar vroeg gekomen. Met de vakantie en het mooie weer dachten we dat het erg druk zou zijn”, zegt een van hen. Een andere bezoeker uit Almere komt net aan. ,,Ik vind het belangrijk om hier te zijn vandaag, om nog even langs te gaan.”

Ook de 39-jarige Aafie Kloosterman staat samen met haar man te wachten om Carré binnen te gaan, schrijft Parool. Kloosterman was de beste vriendin van Marianne Vaatstra, die in 1999 werd vermoord. De Vries speelde een grote rol bij het oplossen van de moord en heeft de familie Vaatstra bijgestaan. Het stel komt uit Zwaagwesteinde, in Friesland: ,,Peter heeft duizenden kilometers afgelegd voor ons, dan kunnen wij deze kilometers ook wel afleggen,” aldus Kloosterman. “Hij heeft veel betekend voor ons, heeft zich jaren ingezet. Die man is goud. We willen nu respect tonen.”