Dijk in Meerssen doorgebroken, luchtalarm gaat af

Gepubliceerd op 16 juli 2021 om 13:36

In Meerssen is vanmiddag een dijk door gebroken. De dreiging zo ernstig dat het luchtalarm af gaat.

In de Zuid-Limburgse gemeente Meerssen is vrijdagmiddag een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Inwoners van het gebied hebben geen tijd meer om de woning te verlaten en moeten zo snel naar een hogere verdieping gaan, maakt Veiligheidsregio Limburg-Zuid bekend. Het luchtalarm in het gebied gaat momenteel af.

Foto: Rijkswaterstaat

Volgens een woordvoerder was in een dijk van het Julianakanaal een gat van één bij één meter geslagen. Het gaat om een stuk dijk bij Voulwames, een buurtschap bij Meerssen en Bunde. Inmiddels spreekt de veiligheidsregio over een groot gat.

Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten zo snel mogelijk de ramen en deuren sluiten en een veilig heenkomen zoeken, benadrukt de veiligheidsregio. "Er is geen tijd meer om de woning te verlaten." Het gebied komt door de doorbraak onder water te staan.

Veiligheidsregio heeft voor de getroffen inwoners de volgende tips:

- Sluit gas en elektriciteit af. Het water kan zorgen voor brand of kortsluiting. Door het gas en elektriciteit alvast af te sluiten, voorkom je dat.

- Draai de hoofdkraan van het water dicht.

- Verlaat zo snel mogelijk uw woning

Ziekenhuis

Het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt geëvacueerd vanwege de hoogwaterstand in de Maas. Dat hebben de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het VieCuri Medisch Centrum besloten, meldt de regionale omroep 1Limburg.

De evacuatie wordt uit voorzorg gedaan "om elke kans op overstroming voor te zijn".

Meer dan 100 doden door noodweer Duitsland

Door het noodweer in het westen van Duitsland zijn zeker 103 mensen om het leven gekomen, aldus de autoriteiten. Dat zijn er tientallen meer dan aan het begin van de dag bekend was. Een onbekend aantal mensen wordt vermist.
De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook 's nachts mensen in veiligheid gebracht.