Moordzaak Peter R. de Vries start, verdachten aanwezig

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 09:58

Vanochtend begint in de rechtbank van Amsterdam het proces tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam, vlak nadat hij de studio van tv-programma RTL Boulevard had verlaten. Negen dagen later overleed hij. 

Beeld: Politie Nederland

Delano G en Kamil E. zijn aanwezig bij de eerste zitting in de zaak van de moord op Peter R. de Vries. De belangstelling voor de zaak is zeer groot. De grootste zaal van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid is verder afgeladen met nabestaanden, journalisten en medewerkers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank.

Het proces begint met een inleidende zitting. Het Openbaar Ministerie zal vertellen hoe ver het politieonderzoek is gevorderd en wat er de komende tijd nog moet gebeuren. De advocaten van de twee verdachten mogen ook om nader onderzoek vragen. Een vraag die bijvoorbeeld aan bod zou kunnen komen, is of er een psychologische rapportage over de verdachten nodig is.

De vermoedelijke schutter is de 22-jarige Delano G. uit Tiel. De 35-jarige Kamil E. uit Maurik zou zijn chauffeur zijn geweest. De Telegraaf schreef eerder dat Delano G. een neef is van een contactpersoon van Ridouan Taghi. Daarmee zou er een mogelijke link zijn naar het Marengo-proces, waarin Taghi en zijn medeverdachten terechtstaan.

Er lijkt veel bewijs te zijn. Zo hangt het centrum van Amsterdam vol camera's en de verdachten zijn dan ook snel getraceerd dankzij bewakingsbeelden. Bovendien waren er tientallen getuigen, die iets van de schietpartij op de Lange Leidsedwarsstraat hebben gezien of beelden hebben gemaakt met hun telefoon.