Viroloog waarschuwt boeren voor massaprotest: 'Kans op besmetting groot'

Gepubliceerd op 22 juli 2020 om 12:35

UPDATE | Duizenden boeren verzamelen zich vandaag voor een protestactie bij De Bilt, vlakbij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog, onderaan dit artikel.  

Massaal met zijn allen voor het gebouw van het RIVM gaan staan vandaag, zoals het idee was, zit er niet in. De boeren verzamelen daarom op de Biltse Rading, de weg tussen De Bilt en Utrecht.

De inzet is duidelijk: de omstreden voermaatregel van minister Schouten moet van tafel. Die wil de ammoniakuitstoot van koeien verminderen door het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen. Gebeurt dat niet, dan volgen er waarschijnlijk meer acties op andere plekken in het land.

Het programma begint om 13.30 uur. Er zullen verschillende sprekers op het podium of via videoverbinding aan het woord komen. Ook het RIVM heeft verschillende uitnodigingen ontvangen om de boeren te woord te staan. Een woordvoerder heeft al laten weten dat het instituut de demonstratie aan zich voorbij laat gaan.


UPDATE 13:45 | Het boerenprotest is begonnen, meldt NU.nl-verslaggever Job van der Plicht.

UPDATE 13:30 | Ook Veiligheidsregio Utrecht roept op om 1,5 meter afstand te houden.

UPDATE 13:25 | De boeren die al zijn aangekomen op de plek van de demonstratie wachten ondertussen tot het officiële gedeelte gaat beginnen. 

UPDATE 13:12 | FDF-voorman Mark van den Oever roept de boeren op om zich aan de 1,5 meterregel te houden, omdat de demonstratie anders verboden wordt voor die begonnen is.

UPDATE 13:04 | Het wordt steeds drukker in De Bilt, waar over een half uur het programma begint. 

UPDATE 12:50 | Er mag toch een trekker het veld op, meldt De Gelderlander. Volgens de krant is het de enige trekker die vandaag is toegestaan.

Foto: Twitter Jawin81111505

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.