Geen straf voor man die aanslag op Binnenhof wilde plegen

Gepubliceerd op 21 juli 2020 om 16:10

DEN HAAG - De 39-jarige Ramon A. uit Sneek, die op 8 februari vorig jaar met twee vleesmessen in zijn rugzak het Haagse Binnenhof op stelten zette, is vandaag door de rechtbank schuldig bevonden aan een terroristische moordpoging. 

Ramon A. wilde politici ombrengen, zei hij destijds. Maar de man krijgt géén straf omdat hij ontoerekeningsvatbaar was. Twee weken geleden werd de verdachte door de rechtbank wél alvast naar een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPA) gestuurd om daar te worden behandeld. Dit alles was ook de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De behandeling gaat minstens zes maanden duren, zo nodig kan die worden verlengd. De man is schizofreen en paranoïde.

Ramon A. reisde met twee messen in zijn rugzak vanuit zijn woonplaats Sneek naar het Haagse Binnenhof om daar op een marechaussee af te stappen die de wacht hield: ,,Ik ben de aangewezen terrorist, ik kom een aanslag plegen.” Het Binnenhof werd ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld. Later zou Ramon A. verklaren dat hij zelf wilde worden doodgeschoten door de politie.

Ramon A. handelde volledig vanuit een waangedachte, concludeert de rechtbank vanmiddag in de uitspraak. De man is volgens de rechtbank wel schuldig aan voorbereidingshandelingen van moord met een terroristisch oogmerk en het bedreigen van politici met de dood. Dat noemt de rechtbank ernstige strafbare feiten. Omdat het niet tot een aanslag is gekomen, is de man niet schuldig aan poging tot moord met een terroristisch oogmerk.

Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat het misdrijf de man niet kan worden aangerekend en adviseerde de rechtbank een langdurige behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechtbank volgt dit advies. De man wordt langdurig opgenomen op de Forensisch Psychiatrische Afdeling van de GGZ Friesland. Eerder deze maand begon hij aan zijn behandeling.

Foto: NL nieuws