Politie checkt woonkamers tijdens oud en nieuw ‘We gaan echt wel aanbellen’

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 17:58

Gezellig oud en nieuw vieren met een grote groep vrienden zit er dit jaar helaas niet in. Sterker nog; het is zelfs een serieuze overtreding waar je de politie voor op je dak kan krijgen. Dat vertelt Wilbert Paulissen, politiechef van Oost-Brabant. Volgens hem gaan agenten op 31 december extra letten op volle woonkamers.

Beeld: NL nieuws | Binnenland

Wees niet bang; je kan gewoon je buurman feliciteren om 12 uur ‘s nachts zonder een boete te krijgen. Dat laat Paulissen weten in het AD. ‘Agenten hebben echt niet de opdracht gekregen om met oud en nieuw mensen te verbaliseren die elkaar op straat feliciteren. ''We gaan ook niet proberen elke vuurwerkafsteker te pakken. We zetten onze capaciteit vooral in op de excessen: plekken waar de openbare orde in het geding is en op overlast’, aldus de politiechef.

10 man in een woonkamer

Maar de politie gaat wel extra goed letten op (te) volle woonkamers. ‘We drukken niet onze neus tegen elk raam. Maar tien man in een woonkamer, dat vind ik in deze tijd een exces. Dan gaan we echt wel aanbellen‘, aldus Paulissen. ‘Als er tijd is en we krijgen meldingen over een volle woonkamer of illegale feesten, dan gaan we erop af.’

Niet zomaar een boete

Heb je het iets te gezellig gemaakt en staat de politie op je stoep? Dan kan je niet zomaar een boete krijgen. Volgens Paulissen is het feit dat de politie voor de deur staat in de meeste gevallen voldoende en anders kunnen agenten checken of er sprake is van overlast. Al is dat geen reden om een houseparty te organiseren natuurlijk.