Handgranaat gevonden voor woning journalist De Limburger

Gepubliceerd op 27 december 2020 om 14:07

Bij de voordeur van een journalist van dagblad De Limburger is vanochtend een handgranaat gevonden. Het gaat om het huis van misdaadverslaggever Jos Emonts in de plaats Neer.

Beeld: Track 88 | Binnenland

Emonts liet vanochtend zijn hond uit en vond de granaat toen hij weer thuiskwam. "Ik nam het niet al te serieus, nam er een foto van en stuurde die naar mijn broer. Die zei dat ik toch maar even de politie moest bellen", zegt Emonts, die geen idee heeft waarom er een explosief bij zijn huis lag.

Het explosief stond volgens de journalist op scherp. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal het onschadelijk maken. Uit voorzorg zijn Emonts en zijn buren geëvacueerd.

'Geschokt'

Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger is geschokt. "Dit is een aanval op de vrije pers en de onafhankelijke journalistiek. Dat is het ergste wat je kunt meemaken als verslaggever."

Oostra gaat ervan uit dat de handgraat iets te maken heeft met het werk van Emonts. Maar uit welke hoek de bedreiging komt, is niet bekend. Dat wordt nu onderzocht.

Emonts is al 43 jaar journalist en is nu zo'n tien jaar misdaadverslaggever.