ME voert charge uit bij demonstratie op Museumplein in Amsterdam

Gepubliceerd op 21 februari 2021 om 15:55

De ME heeft zondagmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden. Lang niet iedereen gaf daar gehoor aan.

Via sociale media werden mensen opgeroepen als protest tegen de coronamaatregelen weer te komen ‘koffiedrinken’. Pal voor het Van Gogh Museum hadden de actievoerders tegen het coronabeleid zich verzameld rond een liggend spandoek met daarop de tekst ‘Stop de lockdown’.

Enkele actievoerders waren uitgedost in opvallende dierenkostuums of als steltloper en trokken de aandacht met teksten als ‘Demonstreren is ons grondrecht’, ‘Grondrecht weg voor een prikkie’ en ‘Politie, laat deze demonstratie niet kapen door kwaadwillenden’.

Regelmatig demonstraties

Op het Museumplein is de afgelopen weken geregeld gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid en de coronamaatregelen. Anders dan voorgaande weken had de gemeente het plein deze zondag niet aangewezen als een zogenoemd veiligheidsrisicogebied.

Op 17 januari, eveneens een zondag, ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo’n 2000 mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondag telkens groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. Dat leidde twee zondagen achtereen tot ongeregeldheden.

Beeld: NL nieuws (archieffoto) - Door: NL nieuws