Rechtbank veroordeelt 'pedojagers' Arnhem tot jeugddetentie en werkstraffen

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 14:00

De rechtbank heeft de vijf jongeren die eind oktober een 73-jarige man in Arnhem mishandelden met fatale afloop, omdat ze meenden dat hij een pedofiel was, veroordeeld tot zes tot twaalf maanden jeugddetentie en werkstraffen.

Voor de verdachten werd jeugdstrafrecht toegepast, omdat vier van hen ten tijde van het incident minderjarig waren.

De twee jongens die het meeste geweld gebruikten, kregen een jaar jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. De andere drie kregen zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf van tweehonderd uur.

Tevens moeten de vijf verdachten gezamenlijk 52.500 euro affectieschade (immateriële schade) aan de familie van het slachtoffer en 11.000 euro aan begrafeniskosten betalen.

De vijf jongens deden zich vorig jaar in online chatgesprekken met de 73-jarige man voor als een vijftienjarige jongen die op zoek was naar seks.

Ze maakten een afspraak met de man, ondanks dat hij liet weten vijftien jaar te jong te vinden, en confronteerden hem op de afgesproken plek. De man probeerde weg te komen, maar werd door de jongens dusdanig geschopt dat hij later aan zijn verwondingen overleed.

De jongens hadden al eerder als 'pedojagers' opgetreden, maar nog niet eerder met een fatale afloop.