Politie staakt niet tijdens Feyenoord-Ajax, kabinet gaat met bonden om tafel

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 11:47

De aangekondigde politiestaking rondom Feyenoord-Ajax gaat niet door. Het demissionaire kabinet zegde zondag toe met de politiebonden in gesprek te gaan en willigde daarmee het verzoek van de bonden in. Met het afblazen van de actie kan de Klassieker gewoon worden gespeeld.

Het kort geding dat de gemeente Rotterdam tegen de staking had aangespannen, werd ingetrokken na de toezegging dat het kabinet maandag met de politiebonden zal overleggen.

De politiebonden dreigden op zondag te gaan staken, omdat er nog geen cao-akkoord is gesloten. Ook willen ze dat agenten voorrang krijgen in de vaccinatiecampagne.

Daar kwam bij dat de politie zich zaterdag bij een demonstratie in Barneveld en voorafgaand aan de laatste training van Feyenoord in Rotterdam opnieuw geconfronteerd zag met geweld tegen agenten. De advocaat van de bonden liet weten dat de politie het gevoel heeft als de "kop van Jut van de samenleving" te fungeren. "De werkdruk is bijna niet meer te behappen."

Bonden praten zondag nog met Grapperhaus

De advocaat van de gemeente zei vlak voor de zitting te hebben gehoord dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bereid is zondagmiddag telefonisch te overleggen met de bonden en dat er maandag een gesprek kan plaatsvinden. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, liet na overleg met collega's weten vanwege deze toezegging de staking te willen afblazen.

Fred Westerbeke, hoofd van de politie in Rotterdam, zei begrip te hebben voor de actiebereidheid van de politie, maar vond een staking tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax zeer onverstandig. De spanningen tussen beide supportersgroepen is opgelopen na een onderling gevecht in Delft en aanslagen op cafés van fans van beide clubs.

De politie heeft signalen dat hooligans de confrontatie met elkaar willen aangaan. Als agenten toch waren gaan staken, zouden zij "hun kans ruiken", aldus Westerbeke.

KNVB blij met doorgaan Klassieker

De KNVB is vanzelfsprekend blij dat de Klassieker gewoon kan doorgaan. "Ook met het oog op het competitieverloop", aldus een woordvoerder, die niet inhoudelijk wil ingaan op de acties van de politiebonden. "De politie is belangrijk voor ons."

Het duel tussen Feyenoord en Ajax begint zondag om 14.30 uur en wordt zonder publiek gespeeld. Ajax is al zeker van de landstitel, terwijl Feyenoord als nummer vijf om Europees voetbal strijdt.

Beeld: NL nieuws