OM eist levenslang voor moord op advocaat Derk Wiersum

Gepubliceerd op 14 juli 2021 om 15:07

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de rechtbank van Amsterdam levenslang geëist tegen de twee mannen die verdacht worden van de "weerzinwekkende" moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019. Justitie gaat ervan uit dat het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, het motief is voor de moord.

Foto: NL nieuws

"Een zwarte woensdag", zo omschreef de officier van justitie de dag in september waarop Wiersum werd doodgeschoten. Een moord "omschreven als een aanslag op de rechtsstaat en één die laat zien hoe ondermijnend de georganiseerde misdaad kan zijn", aldus de officier.

Onderzoek naar de opdrachtgever voor de moord vindt nog steeds plaats, maar het OM is overtuigd dat de 32-jarige Moreno B. en de 37-jarige Giërmo B., die geen familie van elkaar zijn, de uitvoerders zijn. Wiersum werd beschoten toen hij zijn woning in Amsterdam wilde verlaten en overleed ter plekke.

Het vermoeden is dat Moreno B. degene is die de trekker heeft overgehaald, omdat de schutter een opvallend loopje had en Moreno B. een medische afwijking aan zijn voet heeft. "Een sterke aanwijzing, maar te weinig bewijs om definitief van Moreno als schutter te spreken", aldus de officier.

Ondanks dat niet zeker is wie de schutter is, worden beide mannen verdacht van medeplegen van de moord en wordt het hen beiden even zwaar aangerekend.