Duizenden leerlingen zonder schoolboeken door leveringsproblemen bij Van Dijk

Gepubliceerd op 4 september 2021 om 14:44

Duizenden leerlingen zitten kort voor of zelfs na aanvang van de eerste lessen van dit schooljaar zonder boeken. De reden: Van Dijk Educatie, de grootste leverancier van schoolboeken in Nederland, kampt met personeelstekort, en daardoor zijn de leveringen vertraagd. Op social media regent het klachten.

Foto: NL nieuws

,,Het was afgelopen schooljaar rampzalig voor de kinderen met thuisonderwijs, gedeeltelijk onderwijs, stevige achterstand in met name het middelbaar onderwijs en nu starten honderden kinderen of meer hun nieuwe studiejaar zonder boeken”, zegt Bert van Rheenen. Het lesmateriaal voor zijn kleindochter is op 16 juli besteld, maar nog niet geleverd. ,,Mailen en bellen heeft geen nut, want Van Dijk is overbelast.”

Komende maandag begint de school van zijn kleindochter weer. Maar nog altijd zijn er geen boeken. ‘Onvoorstelbaar’, vindt Van Rheenen. ,,Ik heb een heel boze mail gestuurd naar de klantenservice. Daar kreeg ik een bericht op van ‘ja, ja, we doen ons best’. Gisteren kreeg ik weer een mail: helaas lukt het ze niet om de boeken te leveren, mógelijk volgende week. Dat hou je toch niet voor mogelijk?”

Van Rheenen is niet de enige. Veel klanten die al in juli hun boeken hebben besteld, hebben nog altijd niets ontvangen. ‘Wij hebben op 13-7 de bestelling gedaan. Het enige waar ze toegang toe heeft is haar online lesmateriaal. We hebben nog tot woensdag de tijd’, zegt één van hen op Twitter. ‘School is maandag 30 augustus begonnen. Het is nu vrijdag, nog steeds geen boekenpakket. Over een week 3 SE’s die meetellen voor eindcijfer examenjaar, maar geen boeken!', schrijft een ander.

Op sommige scholen heeft nog geen enkele leerling de benodigde boeken ontvangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Pontes Scholengroep in Zeeland, meldt Omroep Zeeland. De koepel heeft onder meer vestigingen in Zierikzee en Goes. In totaal gaat het om 2800 leerlingen die nog zonder lesmateriaal zitten.