Nieuwe getuige in zaak Nicky Verstappen is Bekir E., moordenaar van scholiere Humeyra

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 10:13

Een nieuwe getuige in de zaak Nicky Verstappen is Bekir E. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Humeyra legde een belastende verklaring af tegen Jos Brech. Brech zou in de gevangenis tegen E. een boekje open hebben gedaan. 

Het is een opvallende wending in het hoger beroep tegen Brech. De zaak Nicky Verstappen draaide tot nu toe vooral om het zwijgen van Jos Brech. Die hield het enkel bij een videoverklaring en hulde zich verder in stilzwijgen over zijn rol in de zaak die draait om het misbruik en de dood van Nicky in 1998. Daarvoor werd Brech veroordeeld.

Maar in gevangenschap zou Brech wél hebben uitgelaten over de zaak. Brech ontkent zelf in detentie wel over de zaak te hebben gesproken, maar Bekir E., die werd veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs voor het vermoorden van scholiere Humeyra in Rotterdam, beweert dat de veroordeelde in de zaak Verstappen tegenover hem wél een boekje open deed. Wat Brech precies zou hebben gezegd, is nog onduidelijk. Tot nu toe zei Brech tijdens een plaspauze op de Brunssummerheide op het al levenloze lichaam van de 11-jarige Nicky Verstappen te zijn gestuit. 

Vandaag gaat het hoger beroep tegen Brech voor het eerst verder zonder Peter R. de Vries in de zaal. Zijn zoon Royce is vandaag op een tussentijdse zitting aanwezig om de ouders van de omgebrachte Nicky Verstappen te steunen, in een poging het gemis van zijn vader voor de familie wat te verzachten. Moeder Berthie draagt vandaag een t-shirt als stil eerbetoon aan de man met wie haar familie zo'n innige band ontwikkelde, tijdens de strijd om gerechtigheid voor haar zoon. Daarop staat het logo van De Vries’ misdaadprogramma met de vingerafdruk en eronder de tekst ‘Peter R. de Vries misdaadverslaggever'. 

Het hof voelde ook de impact van de afwezigheid van De Vries en richtte zich vandaag als eerste tot de familie Verstappen, met naast hen Royce. ,,Ook het hof is geschokt door de aanslag en het overlijden van Peter R. de Vries.” De voorzitter van de rechtbank zegt dat de dood van De Vries ‘een groot verlies is'. Om vervolgens zich tot Jos Brech te richten en hem te verzekeren dat die woorden - het is bijzonder dat zoiets in een rechtszaal wordt gezegd - geen invloed hebben op de behandeling van Brechs zaak. 

De verklaring van Bekir E. kwam in juni van dit jaar. Brech betwistte dit verhaal en heeft aangegeven dat hij ‘nooit met wie dan ook inhoudelijk over de zaak heeft gesproken, ook niet met de getuige’.  Het Openbaar Ministerie neemt het verhaal van de getuige wel zeer serieus. Een van de raadsheren van het hof trok zich terug, omdat hij in het verleden als advocaat van E. optrad. Zo wilde hij de schijn van partijdigheid vermijden. 

Brech werd vorig jaar november veroordeeld tot 12,5 jaar cel wegens het misbruiken met dodelijke afloop van Nicky Verstappen in 1998. Ook wordt het bezit van kinderporno hem aangerekend. De rechter houdt hem volledig verantwoordelijk voor wat er met Nicky is gebeurd. De toen 11-jarige verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide en werd daar later dood gevonden. De rechter gelooft net als het Openbaar Ministerie dat Brech Nicky misbruikte én dat hij tijdens dat misbruik is overleden.

Brech ging tegen dit vonnis in hoger beroep en heeft van begin af aan volgehouden onschuldig te zijn.  Voor de familie verstappen is het zwaar het vandaag zonder Peter R. de Vries te moeten doen, vertelde moeder Berthie aan deze site. Maar ook advocaat Gerald Roethof  voelt de leegte die De Vries  achterlaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat in november gepland.