Eindhovense terreurverdachten bespraken doden Rutte, Wilders en Baudet

Gepubliceerd op 2 oktober 2021 om 13:00

De negen terreurverdachten uit Eindhoven zijn vorige week aangehouden, nadat gesprekken waren onderschept over het doden of ontvoeren van landelijke politici. Premier Rutte, PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet werden daarbij genoemd. Zo meld RTL nieuws en de Telegraaf.

Foto's en bewerking: NL nieuws

In de nacht van 18 op 19 september spraken de verdachten over manieren om de politici om het leven te brengen.

Het gesprek werd afgeluisterd door de AIVD. "Bro man, met een AK pop je hem met zijn bewakers, je weet toch, bij een persconferentie. Je roept gewoon Allahu Akbar (...) Gewoon zes kogels", zou een van de verdachten gezegd hebben. Hij doelt op een AK-47, een automatisch wapen. "Als je eenmaal schiet, jij stopt niet. Je gaat niet stoppen en richten."

Ook wordt onder meer gezegd: "Ik pop Rutte en Wilders door hun kop broeder, en dan gaat mijn naam de geschiedenisboeken in, ja?", en: "Wilders kun je gewoon met snipper pakken." 

Eén van de verdachten stelt voor om Wilders te ontvoeren en mee te nemen, en dat vervolgens te livestreamen. "Geert Wilders iets laten zeggen. En dan ga ik hem live op Facebook onthoofden." Er wordt ook gezegd dat de verdachten allemaal 'de geschiedenisboeken in gaan'.

Naast Wilders, Rutte en Baudet wordt ook coronaminister Hugo de Jonge genoemd. Eén van de verdachten merkt op dat de 'De Jonge en zo geen beveiliging hebben'.

De zaak staat los van een andere dreiging tegen premier Rutte, die kwam uit het criminele circuit. Vanwege die dreiging wordt Rutte op dit moment extra beveiligd.