Code geel voor gladheid en lage gevoelstemperatuur op Tweede Kerstdag

Gepubliceerd op 25 december 2021 om 22:05

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voor de Tweede Kerstdag voor vrijwel heel Nederland code geel afgegeven. Het weer weerinstituut verwacht gladheid en lage gevoelstemperatuur.

Beeld: Marjolein

Vooral komende nacht is er in noorden kans op gevoelstemperaturen van -16. "Hierdoor is er kans op onderkoeling en op koudeletsel", aldus het KNMI. De waarschuwing geldt voor de provincies Groningen en Friesland vanaf 23.00 uur tot zondagochtend 10.00 uur.

IJzel

Het KNMI voorspelt voor Tweede Kerstdagen flinke ijzel. Het KNMI meldt dat dit tot verraderlijke gladheid kan leiden. Daarom geldt zondag code geel voor heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden.

De ijzel kan ontstaan doordat er vanuit het zuidwesten een gebied met regen over Nederland trekt. In de ochtend is er kans op ijzel in het zuiden van het land en gedurende de dag gaat dit ook gelden voor het midden en de noordelijke provincies.

In het noordoosten kan er in de avond "op uitgebreidere schaal" ijzel voorkomen wat "mogelijk tot in de nacht aanhoudt", meld het KNMI.

Omdat mensen in het verkeer hinder van de situatie kunnen ondervinden, adviseert het KNMI om het rijgedrag aanpassen.

Ook raadt het weerinstituut weggebruikers aan de weerberichten en eventuele waarschuwingen te volgen.