Nieuw onderzoek: Joodse notaris verraadde adres Anne Frank

Gepubliceerd op 17 januari 2022 om 09:03

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de familie van Anne Frank zeer waarschijnlijk is verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Hij deed dit om zijn eigen familie te redden. Een internationaal coldcaseteam van zo'n dertig onderzoekers, onder wie historici en criminologen, deed met behulp van moderne technieken jarenlang onderzoek naar wie de onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam verraden heeft.

Beeld: Stockfoto

In 2017 kwam documentairemaker Thijs Bayens op het idee om een van de bekendste mysteries van de Tweede Wereldoorlog opnieuw te bestuderen, dit keer met moderne politiemethoden en onderzoeksmiddelen.

Het coldcaseteam verzamelde 66 gigabyte aan informatie - oude en nieuwe interviews, dagboeken, adreslijsten, oorlogsdossiers uit archieven - en gebruikte kunstmatige intelligentie om die te analyseren.

Het team onderzocht zo'n dertig theorieën. De onderzoekers keken naar oude verdenkingen, zochten bewijs voor het motief en de gelegenheid en onderzochten of iemand beschikte over de benodigde kennis om de familie Frank en de andere bewoners van het Achterhuis te verraden.

Dat resulteerde in de verdenking van de Joodse notaris Van den Bergh en een boek, Het verraad van Anne Frank, dat in 23 landen verschijnt.