Nederland sluit vanavond luchtruim voor Russische vliegtuigen

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 12:34

Nederland sluit vanavond het luchtruim voor Russische vliegtuigen, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur) op Twitter. Hij schrijft dat nu voorbereidingen daartoe worden getroffen. ,,In het Nederlandse luchtruim is geen ruimte voor een regime wat onnodig en bruut geweld toepast”, aldus de minister.

Beeld: NL nieuws - Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat

Steeds meer landen sluiten vanwege de Russische invasie in Oekraïne hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Onder meer België, Zweden, Finland, Roemenië en Denemarken hebben zich zondag aan die lijst toegevoegd.

,,België heeft besloten zijn luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegmaatschappijen”, zei premier Alexander De Croo. ,,Onze Europese luchten zijn open voor diegenen die mensen verbinden, niet voor diegenen die brute agressie zoeken”.

Finland en Denemarken kondigden eveneens een ban op Russische vliegtuigen aan. Roemenië verbiedt alle commerciële en niet-commerciële vluchten, maar maakt wel een uitzondering voor noodvluchten en humanitaire hulp.

Eerder besloten veel Europese landen al tot dezelfde maatregel, waaronder Estland, Litouwen, Letland Bulgarije, Polen en Duitsland. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken. Als tegenmaatregel heeft Rusland zijn luchtruim ook gesloten voor vliegtuigen uit veel van deze landen.

Een functionaris van de Europese Unie laat zondag weten dat de EU vermoedelijk op korte termijn met een formeel besluit komt nu het merendeel van de EU-landen zijn luchtruim heeft gesloten voor Rusland. Volgens de functionaris kan een algehele ban onderdeel uitmaken van nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen later op zondag bijeen om de nieuwe sancties te bespreken.